Poradna > Parodontoza - onemocnění dásní

Zpět do poradny

NOVÝ DOTAZ

časté bolesti zubů21.11. 2014

Vlasta Lankašová

Po vytržení 7 zubu pociťuji občas bolest,která cestuje po všech zubech doprovázené bolestmi lícních kostí.Zároveň pociťuji stékání z nosu do ústní dutiny.
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná je problém u jiného zubu, nebo taky komunikace s čelistní dutinou. Na dálku bohužel nedokážu říci.

útvar na uzdičce jazyku26.7. 2014

Alena Zorničková

Dobrý den.
Pane doktore, jelikož jsem tu v celé škále potíží nenašla ten můj typ problému, tak se Vás s prosbou ptám: Totiž pod jazykem u spodního kořene uzdičky, se mi vyskytly na obou stranách po dvou - takové nalité tmavou krví, lesklé, nebolestivé, ve velikosti slunečnicových zrnek, útvary.
Paní stomatoložka mi nechala udělat RTG. a posílá mne do Ledče na chirurg. odstranění. Tam též mi před třemi roky odstranily 1cm. papilom na místě, kde byla osmička. Bylo to negativní avšak dnes mám obavy z něčeho, ještě horšího? Mám také 15.let přeléčenou Prednisonem plicní sarkoidózu - nyní v klidu, Myslíte si že by to mohlo mít možnou souvislost? Dočetla jsem se, že sarkoidóza napadá i sliznice kdekoliv.
Omlouvám se za rozsáhlý popis. Děkuji moc za odpověď. Alena.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Bohužel v této oblasti nejsem kovaný, proto bych se vyvaroval jakékoliv spekulace či rady.

Bulka na Dásní24.7. 2014

Lenka

Dobrý den, na horním dásni mám větší bulku (po hmatu tak 1,5cm)která se zvětšuje a tlačí se do lícní kosti začínám opuchat....k doktorovi ted nemohu nemá mi kdo hlídat děti tak se chci zeptat zda by jste nevěděli co by to mohlo být? zda to není moc vážné...je to i bolestivé. Děkuji mnohokrát.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Cokoliv, asi zánět.

rozlomení zubu po blombě20.7. 2014

Dandy

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, když se rozlomí zub do měsíce po plombování bílou plombou, může to být chyba zákroku? Pokud ano, dá se zákrok reklamovat? Bílá nejobyčejnější výplň do něj mě stála 2000 Kč.
Dále bych se chtěla zeptat kolik běžně stojí můstek na 1 zub, konkrétně 2 nahoře? A jde-li v některých případech implantát udělat levněji než za 26tis. základní ceny, nebo dokonce na pojišťovnu?
Předem moc děkuji za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná ano, záleží na okolnostech. Implantát pojišťovna nehradí.

Puchýř16.7. 2014

Michal B.

Dobrý den, dnes jsem zjistil že mám malý puchýř pod zubem, moc mi to nevadí ale i tak se vás ptám jestli mám jít třeba k zubaři. Ptám se protože já jsem jinak uplně zdraví a k zubaři chodím jen na preventivní prohlídky. Předem děkuji za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

ANo šel bych. Buď je to postižení kořene nebo dásně.

Zánět a otevírání úst7.7. 2014

Eva P.

Dobrý den,
prosím o radu pro manžela. Už delší dobu ho bolí zub v dolní čelisti až vzadu, ale pořád to šlo vydržet a odkládal návštěvu zubaře. Dnes přijel z práce s otokem podjazykové uzliny a nemůže otevřít ústa, jen tak na 2 cm. Teplota 38,3, zub ani dáseň (zatím) nebolí, když je v klidu.
Pant ho nebolí, jen mu nejde otevřít. Neví jestli má takhle vůbec smysl chodit k zubařce, protože ho stejně nebude moci vyšetřit. Já si pamatuji, že neotevírající se ústa jsem kdysi úspěšně rozehřívala infralampou, ale vzhledem k tomu, že má oteklou uzlinu a zub ho bolel, bojím se, že tam má zánět a nahřívání by mu mohlo uškodit. Máme to spíše chladit nebo nahřívat infralampou?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

MOžná je to osmička, možná jiný zub, ale situace asi není k přehlédnutí. Uričtě se půjde nějak podívat do úst a udělat RTG snímek.

Bolave dasne a zuby3.7. 2014

Monika

Dobrý den,
uz tyden me boli dasne,mam na nich belavy ??otok?? a nejspis jsou to i zubni krcky. Koupila jsem si v lekarne sensodyne rapid a nepomaha. Uz to prechazi na cela usta a kdyz se napiju tepleho ci studeneho,prejde mi pres zuby ukrutna bolest,ktera ale pak odezni. Co to muze byt? Chtela jsem ke sve zubarce,ale ta pry nema cas a ze ma dovolenou a vezme me az za mesic. A ja opravdu trpim. Prosim o radu co mam delat,neda se to vydrzet a prasky neberu!!

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

může to být infekce, ale taky jiný probém. Nejlépe, kdyby se na to podíval lékař, a vše zhodnotil a případně zvolil adekvátní léčbu.

2.7. 2014

Lenka

Dobrý den. Chtěla jsem se Vás pouze optat na koho bych se měla obrátit když se domnívám, že trpím paradentózou? Myslím si to, protože se mi začaly dělat škvíry mezi zuby. Můj otec měl tohle onemocnění také. Nechci se zde vymlouvat na dědičnost. Ale o chrup se vážně starám. Nikdo by nepoznal, že jsem kuřák. Až tedy na tu paradentózu kterou si myslím, že trpím. Na koho bych se měla tedy obrátit aby mi tohle onemocnění potvrdil nebo vyvrátil? Dále by mě zajímalo na kolik vyjde nový chrup? Mám krásné rovné zuby tak bych samozřejmě ráda chrup co nejvíce přirozený a stejný jako mám teď. Jen ty dásně mě zlobí. Předem děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Na léaře, který s tím má zkušenost. Měl by to být každý, ale bohužel praxe je jiná.

Blomba2.7. 2014

Monika

Dobrý den, lekařka mi po přelečení zánětu zablombovala zub. První tyden bylo vše v pohodě ale tetka při sladkém jídle (čokoláda atd...) mě zub strašně začně píchat a bolet. Co to znamená? Muže tam být zase zánět? Děkuji za odpověd

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Asi není buď plomba přesná, nebo je tam ještě jiný kaz

Nateklé dásně30.6. 2014

Jana

Dobrý den,
prosím mám dotaz, jednička a dvojka zub nahoře mám korunku, při dotykem jazykem mám opuchlou dáseň vespod a pak i celou dáseň z vrchu i dole i u ostatních zubů, začaly mně krvácet dásně a ještě se mně udělaly afty :-( vše najednou. Co to může být? Jak mám léčit nateklé dásně, afty? Pomůže masírování kartáčkem při čištění zubů, výplachy šalvějí?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Může to bý cokoliv, nepřesná korunka, prasklý kořen, kaz atd. ale jistě lékař při vyšetření a RTG snímku stanoví jistě správnou diagnozu.

nateklá dásen27.6. 2014

Honza

Dobrý den, před 14ti dny mi natekla dáseň pod 6kou. Šel jsem na pohotovost kde mi zub otevřeli a vyčistili kanálky. Po zhruba 5ti dnech jsem na pohotovosti byl znovu kde mi opět pročistili kanálky. Po 13ti dnech jsem navštívil novou paní zubařku jelikož jsem se přestěhoval a nebylo možné navštívit tu předcházející. Ta mi pročistila kanálky a snažila se hnis z otoku vyvést vpichy. Nicméně otok se mi stále zvětšuje, nelze se moc najíst. Dostal jsem včera také antibiotika. Bohužel už nevím co dál s tím. Další návštěva je za 2 týdny.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Najít lékaře, který provede kvalitní endodontické ošetření.

Dásně26.6. 2014

Petra

Dobrý den, prosím o radu. Před 2 dny mě začal trochu pobolívat zub na skus, ale úplně minimálně, takže jsem to nevnímala a nechala být, ale dneska jsem si po pár dnech prováděla ústní hygienu mezizubními kartáčky a 7 nahoře mě začala bolet, už na dotek s tím, že celé dásně v horní části mě bolí čím dál víc jak kdybych měla něco uvízlé mezi 6 a 7 vzadu. Tak jsem si tam chtěla vyčistit mezizubním kartáčkem a zjistila jsem,že je to neuvěřitelná bolet a nedostanu se tam. Nakonec jsem to vydržela a evidentně mám hodně nateklé dásně a nemohla jsem se tam dostat. Samá krev. Tedka si připadám jak kdyby mi někdo v té puse něco sešíval jak to bolí, sice to trochu ustupuje díky bylinkám, ale nevím zda mám počkat jestli to ustoupí nebo jestli to nemůže být nějaký vnitřní zánět. I když si přejedu v puse po vnitřku dásně, tak je dost citlivá. Díky za odpověd

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Navštívit lékaře, udělá snímek a asi najde kaz. A podle toho se lékař zachová.

dáseň a implantât19.6. 2014

M.

Dobrý den,
mám přes deset let implantát po vyražené jedničce. Kořen zubu zachován. Přesto mi nad tímto zubem ubývá dáseň. Proto je část implantátu-zubu narůžovělá. Bohužel dáseň začala zase ubývat a slábnout. Dá se tomu zamezit? Lze kousek dásně transplantovat? Bojím se, že v padesáti tam žádnou dáseň mít nebudu. Nyní mi je 32.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Nechá se udělat plastika pomocí štěpu měkkých tkání.

17.6. 2014

jiri

Dobrý den.
Navštivil jsem zubaře s problemem,zě mě pobolívá mezi zubem 5 a 6. Ty zuby mám zablombované. Na skus neboli na poklep taky ne. Jen trochu na ledové jídlo. Zubařka říkala že mám podražděnou dáseň. Tak mě to propláchla chvíli to přestalo dráždit. Jenže další den jsem tam byl zas a opět propláchla. Bolest je to taková tupá a někdy se přesouvá na 7 a 8.
Ale mezi tou 5 a 6 je takova bolest osžejší až skoro do nervu. Vecer se to uklidní a začne to kolem 9h ráno.
Můžete my poradit.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Dělal RTG? Velmi často bývá v mezizubním prostoru kaz.

13.6. 2014

Pavla

Dobrý den,chci se zeptat,ve středu jsem byla na vytržení osmičky v pravo dole,a pak ještě po zakroku,vyndaní kořene v pravo nahoře,obě dásně mám dost zašité,jelikož kořeny,byly dost hluboko.ale ted mám pořád nateklou tvář,tak jsem se chtěla zeptat po kolika dnech opuchlina zmizí.Jinak žádné potíže nemám,tvář často chladim,děkuji za odpověd,přeji pěkný den

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

3-5 dní.

Po extrakci osmiček4.6. 2014

Marta Jurášková

Dobrý den, byla jsem před 13dny na extrakci osmiček dole. Na jedné straně to mám krásně zatáhlé, ale na druhé mám za sedmičkou šikmo díru a dostává se mi tam jídlo a musím to vytahovat kartáčkem, ale nejde to vše... Zatáhne se ta díra? Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Díra vždy zaroste.

trnutí zubů29.5. 2014

vlasta

prosím o radu trnutí na pravé části horní i dolní ,zduřelá dáseň nejde o klasickou reakci na teplé a studené,nejdříve to vypadalo na bolest po průvanu děkuji za radu

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

příčin může být celá řada. bez rtg snímku a vyšetření nejsem schopen ani nastínit diagnozu.

¨Bolest zubu24.5. 2014

Rezi

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, asi před dvěma dny mě začala bolet horní dáseň nad levou jedničkou a bolest mi jde až k nosu a do zubu.Zub se mi začal mírně kývat. Mohl by jste mi prosím poradit, co by to mohlo být?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

buď kaz, postižení nervu nebo parodontologické postižení.

augmentace obou čelistí22.5. 2014

Daniela

Vážený pane doktore,vzhledem k nedostatku kosti pro implantaci, podstoupila jsem augmentaci v obou čelistech.Prosím o odpověď na otázku, čím podpořit rychlejší růst kosti? ( vitamíny, nebo nějaké léky-které prosím?)Za jak dlouhou dobu (cca ) je inplantace možná?
Děkuji Vám předem za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

není mi známi čím by se to urychlilo. Záleží podle charakteru preparátu, někdy až za 6 měsíců.

bolest zubu po vyvrtání19.5. 2014

Iveta

Dobrý den,
mám dotaz ohledně bolesti zubu při skusu a pití studených nápojů. Před týdnem mi byl léčen zánět od moudráku a opar na dásních,poté byl moudrák vytrhnutý a jedna stolička rozvrtaná a zaplombována. Od té doby stolička bolí jen při skusu anebo pití studených nápojů. Čím může být bolest způsobena a jak jí odstranit?

Děkuji předem za odpověď
Iveta

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Buď extrakci, nebo odhalením okolních zubů nebo kazem, příčin může být více a jistě pozná lékař v ordinaci.

14.5. 2014

Veronika

Dobrý den, dnes mě pan zubař vytrhl horní stoličku. Po vydání tamponu mě dírou po zubu proniká vzduch. Je to v pořádku? Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Není, ale to měl zjistit, hned ho navtívit a musí se to plasticky zašít.

Bolest po vytržení 812.5. 2014

Markéta

Dobrý den mám dotaz,byla jsem 2.5.na vytržení moudráku 8 v pravo nahoře a doted mě to hrozně bolí a různé prášky nezabírají a nebo jenom na pár hodin.Byla jsem i minulý pátek na pohotovosti na výplachu a zdá se mi,že se to zhoršuje jelikož cítm,že mě už bolí všechny zuby a tzv.mi to tam pumpuje.Nevím co stím mám už dělat.Děkuji za případnou odpověd.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Zajít znovu k lékaři, aby se tom problému pověnoval správněš, vypláhcnul a aplikoval např. Alvogyl.

Horní patro 6.5. 2014

Jarka

Dobrý den asi před 3 dny se mi na horním patře jak je taková ta středová čára udělaly z každé strany vedle té středové čáry jakoby dvě hrudky naproti sobě vidět okem nejsou ale cítím je jazykem ráno jsou téměř nenahmatatelné ale během dne jakoby vystoupí děkuji za odpověd

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Může to být slinná žláza nebo problém od zubu. ale lékař po vyšetření by měl vědět více.

Horní levá strana dásně..29.4. 2014

Robert

Dobrý den, jak sem uvedl v titulku, mám nateklou horní stranu levé dásně. Bolest začala přibližně před dvěma dny. Nebyla nijak zvláš velká, asi taková jako když se spálíte o něco horkýho, tudíž sem předpokládal, že to brzy přejde. Nicméně nepřešlo, a dnes (3. den) nedokážu sníst pomalu ani rohlík. Žádný zub mě nebolí, u zubaře jsem byl minulý týden na prohlídce, která byla také v pořádku tak nevím.. Byl bych rád jestli byste mi mohl dát nějaké tipy co by to mohlo být. Bolest mírně ustoupí po vypláchnutí lysterinem.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

kaz, odumřelé kanálky, afty atd. možností je více.

Boule na spodní dásni27.4. 2014

Anita

Dobrý den, udělala se mi tvrdá boule - vypnutá kůže, cca na úrovni dásně, vnitřní strana pod spodní osmičkou.
Nicméně tuto osmičku už asi 2 roky nemám, takže od zubu to asi nic nebude. Při doteku jazykem či prstem je toto lehce bolestivé, pocitově nepříjemné. Prosím o radu, co by to mohlo být. Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná příčina je více. Doporučil bych navštívit lékaře, který extrakci prováděl a případně udělat 3D OPG.

27.4. 2014

Eva Kotábová

Dobrý den, poslední měsíc jsem si všimla, že tříleté dceři trnou horní jedničky, hlavně, když jí nebo pije studené. Můžete mi prosím poradit co s tím? Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná jsou hodně abradované, jinka mne nic nenapadá, ted kromě kazu.

úbytek kosti26.4. 2014

Anna

Dobrý den, je možné,že úbytek kosti se opět vrátí do původního stavu,třeba vhodnou konzumací vápníku atd?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Nevrátí se to. Je možno ji ale doplnit.

Augumentace26.4. 2014

Alena Klučková

Dobrý den pane doktore,
jsem po augumentaci 15 zubů v horní čelisti. Zákrok jsem absolvovala před 30 dní. Zuby mám pořád velice citlivé na teplé a studené a u 7ček mám asi zánět. Krvácejí mi dásně.
Obvyklý způsob hygieny s použitím mezizubních kartáčku a vyplachování úst šalvějovou tinkturou je zdá se málo účinné. Prosím o radu jak pomoci zoubkům a dásním s rychlejším hojením. Koupila jsem si KoenzymQ10 a zvažuji koupi Wobenzymu.

Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

mezizubní kartáček by se neměl používat, to je chyba. citlivost ale bude, někdy i pár měsíců. a záleží podle typu augmentace. wobenzym má význam, pokud se bere ještě aspoň 12hod před zákrokem.

trhani zubu22.4. 2014

pavlik

Dobrej den jen se chci zeptat mam jit na trhani přednich zubu dolnich 3v patek a 3v pondelí jak se pripravit nato mam strach jak moc to bude bolet mam paradentozu a paní doktorka už nevidí jiné řešení zuby se híbou a z dasni vymačkávám hnis tet jsem bral antibiotika a zanet se stratil ale pracuji venku a při každém nachlazení se mne vše vrati do zubu tak nevim prosim o radu.Dekuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

POkud máte parodontozu, tak asi zuby moc v kosti nedrží. Můžete brát před výkonem Wobenzym.

Bolest dásně po extakci osmičky21.4. 2014

Eva

Dobrý den pane doktore, před 13 dny mi pan doktor odstranil osmičku vlevo dole, byly na ní kazy. Nyní mám necitlivou levou polovinu dolního rtu, přilehlé dásně a brady. Píšu ale ohledně silné bolesti právě v této necitlivé části, která se zvětšuje při předsazení spodní čelisti a úplném otevření pusy. Bolest je od vytržení zubu stále, rána po vytržení zubu mě vůbec nebolí, ani přilehlá dáseň a kloub čelisti je také bez bolesti.
Děkuji za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Asi došlo k poranění nervu. Již jsem to zde několikrát diskutoval. Kromě jiného by jste měla lékaře o tomto problému informovat. A on by měl kromě jiného zajistit, aby rána byla v klidu.

bolest zubu19.4. 2014

Pavel Strnad

Dobrý den,mám malou bolest na 3 zubu,je odštíplí (horní),dnes mi otekla tvář,myslím že je vše příčinou nachlazení(bolest v krku).Mám doma penicilin a vzal jsem si,abych zamezil zánětu.Ihned pujdu na pohotovost.Otázka je,jestli jsem neudělal nějakou hloupost,když jsem si vzal léky.děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Asi to není úplně koncepční, ale PNC by Vám až na možnosti alergie a častého opakovaného použití udělat problém.

boulička v dásni18.4. 2014

Srabík

Dobrý den pane doktore.Udělala se mi boulička na horní dásni,zub nebolí.Neztrácelo se to,zašla jsem k lékaři.Udělal mi snímek a říal,že na zubu nic není,že to asi bude na kosti.Dal mi antibiotika a než je doberu,mám přijít.Zdálo se,že to ustupuje a tak mi dal ještě jednu dávku.Ale přestože jsem je dobrala,problém trvá.Ta boulička je tvrdá,na stlačení citlivá,ale nic mi z toho nevytéká.Čtu tady Vaše rady a už ztrácím naději,že se to vyřeší samo.Pan doktor mi řekl,že budu muset na stomatologii.Mám tak strašný strach,když nevím,co by mne čekalo.Se zuby nemám problémy.Můžete mi poradit a určit,co to může být? Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Asi odumřel zub. BUdde nutno ošetřit kanálky. ATB pomohou pouze na chvíli, ale po čase se problém vrátí s většími projevy.

obnažené krčky18.4. 2014

leona

Dobrý den pane doktore,chtěla jsem se Vás zeptat,zda je možná estetická úprava obnažených krčků horních zubů. Léčila jsem se a docházím na kontroly k paradontoložce, která mi sdělila,že překrytí krčků nejde, že mám hodně ustouplé dásně,takže operativně ne.Mám jen vyplněné krčky nějakou hmotou a tím se mi zuby ještě více zvětšily,takže se na sebe nemůžu ani podívat, ztrácím tím své sebevědomí a straním se kolektivu!Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Jedna se o plastiku krcku. Ja používám tunelovou techniku dle Prof Zuhra.

otevírání úst14.4. 2014

Marie

Dobrý den, po vytržení sedmičky (osmičky se neproklubaly) mně jdou otevírat ústa jen s velkou bolestí. Při otevírání pusy na jídlo to ještě jde, ale hodně otevřít nebo vysunout dolní čelist nejde, je to hodně bolestivé. Je to už skoro měsíc a místo zlepšení mám pocit, že mám méně citlivou tvář až k uchu v místě pantu. Prosím co se s tím dá dělat ???

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Mělo by se to po vytržení za cca 3-5 dnů výrazně zlepšit. POkud ne, navštívit zubního lékaře, aby ránu zrevidoval.

Trnutí zubů12.4. 2014

Zuzana Oravcová

Dobrý den,vždy 3 dny před a při menstuaci mi trnou všechny přední zuby. Ne jako reakce na nějaký podnět (studené, teplé), ale neustále. Na chvíli vždy pomohou léky na bolest, nebo výplach propolisem, ale je to opravdu jen na chvíli. Zkoušela jsem i pastu na citlivé zuby, ale také nepomáhá. Můžete mi prosím poradit, zda se s tím dá něco dělat. Předem děkuji za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Udělal bych RTG snímky, zuby důkladně vyšetřil. Možná je totiž příčina jen přechodně zánětlivé, citlivé dásně.

Přístup zubaře11.4. 2014

Iveta

Dobrý den,
mám v puse několik kazů, kdy se mi odlomily i části mých zubů. Na 3 zubech budu mít čepy a následně korunky. Jinak mám podle doktora ještě další dva kazy. Chtěla jsem se zeptat, jestli jenormální, že mi léčí jeden zub po druhém, tzn. Vyčistí kanálky u jednoho zuby na první návštqvě na další mi tam bude dávat nejspíš čep a pak korunku, každou návštqvu mám tak po měsíci, takže než se dr. Dostane k poslednímu zubu, tak si můžu počkat i rok.

Děkuji Ivča

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To není standardní, já se snažím udělat zub celý v jedné návštěvě, někdy i více zubů v jedné návštěvě.

osmička10.4. 2014

Šárka

Dobrý večer,
je to 14 dní od vytrhnutí spodní osmičky. Po 4 dnech a velkých bolestech jsem navštívila zubaře ten mi 5 dní ránu drenoval. Po 5ti dnech bez drenu z rány začal vytékat hnis. Opět ošetřeno pouze drenem, který vydržel hodinu. Celých 14 dní oteklé dásno až po trojku a příšerné bolesti. Zajímal by mě váš názor. Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Není to ideální postup. Již jsem zde moje dobré zkušenosti s Alvogylem, vyhledejte prosím relevantní odpovědi v sekci "extrakce"

bolet po extrakci osmičky10.4. 2014

Renata

Dobrý den už jeto 4 den a pořád mě to místo bolí zdá se že jeto spíš horší léky nezabírají .místo se zdá být klidné jsou vydět stehy a na dásni je bílej povlak nevím zda to tam má být zda jeto dobře všude čtu že ano tak nevím proč mě to pořád tolik bolí moc děkuji za radu.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

PO složité extrakci může bolet 5 dní. Ale bolest by se neměla zvětšovat.

Paradentoza, endodoncie19.3. 2014

Lumir

Dobrý den pane Doktore. Mohl by jste prosím zhodnotit podle snímku RTG stav paradontozy a kvalitu provedené endodoncie? Nechávám si postupně opravovat všechny zuby (reendodoncie) a rád bych věděl názor jiného zubaře.A rád bych věděl, zda je velký ubytek kosti. RTG snímek jsem Vám zaslal do emailu. Velice Vám děkuji za Váš čas a názor.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

podívám se na něj.

Trnutí tváře19.3. 2014

Irena

Dobrý den, před 14 dny jsem podstoupila endodoncii na 6 vlevo dole. Předtím mi lékař zub asi 2 měsíce léčil(čistil). Vždy vyčištění kanálků a provizorní uzavření, brala jsem i antibiotika. Teď jsem zub začala zase "cítit"(když do něj zezadu zatlačim) - sám o sobě ani na poklep nebolí, dásně oteklé nejsou, ale tak nějak mi trne levá strana obličeje - od čelistního kloubu po dutinu pod levým okem. Je možná také třeba říct, že jsem byla nastydlá - bolely mě dutiny. Díky za Váš názor.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Po provedené i kvalitní endodoncii to být může, dlležité aby byly zaplěny všechny kanálky, někdy dolní šestka 4, standard 3. A nesmí se bolest zvětšivat. Ale nemělo by vyzařovat do oka, to bývá většinou signál problému v horní čelisti.

Paradontóza?15.3. 2014

Petr

Dobrý den, prosím vás mám skoro uplně obnažený krčky u tzv. "tesáků".. vůbec nevím co s tím, byl jsem s tím u zubního lékaře, ten mi však vůbec nepomohl.. Prakticky mi to jen oznámil.. Poradil by jste mi v pár slovech jak účinně bojovat proti paradontoze?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Nechá se udělat plastika krčku, plastika měkkých tkání.

natekle dasno15.3. 2014

Lucie

Dobry den,mam rozdrolenou 8 a 7 zub.V době tehotenstvi jsem na to dost trpěla.2dn y spatky mi nateklo spodni dasno.Zuby zatím neboli ale otok je neprijemny.Ze zubare mam docela velky strach tak bych se chtěla pripravit co mi budou v ordinaci delat.Zuby mam rozdrolene k dasnitakze pocitam s rezanim a vytrhnutim nebo vydlubnutim.Dekuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Vše umrtví a asi zuby extrahuje, pokud jsou nepoužitelné.

Bile skvrny na zubech12.3. 2014

Jana

Dobry den, mam dotaz ohledne bilych skvrn na prednich zubech (dvojky).Nikdy jsem takovy problem nemela. Jednoho dne rano jsem si jich vsimla a behem dne opet zmizely, pak se cca3 ttydny neobjevily a dnes rano opet skvrny, dost velke, doufam, ze behem dne opet zmizi. Nevite, cim je toto zpusobeno a jak se tomu da zabranit? Dekuji moc za Vasi odpoved pane doktore. Hezky den, Jana.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Je to dáno změnou minerálů, vlhkosti.

Oteklá dáseň9.3. 2014

Pavel

Dobrý den, otekla mi dáseň vlevo dole u rostoucí osmičky-to bych přežil, jenže pak mě začlo bolet při polykání a k tomu mě ještě bolí uzlina (nevím přesně, je to zhruba v půlce čelisti). Otevřít pusu je dosti obtížné a bolestivé, na plno jí neotevřu vůbec. Jsem v zahraničí a rád bych věděl, zda nutný zubařský zákrok nebo jestli to zvládnu sám s Corsodylem za pár dní.
Děkuji za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To asi sáým nezvládneet. Na přechodnou dobu pomohou ATB.

brnění zubů, dásní7.3. 2014

Martina

Dobrý den, mám 5 měsíců po porodu, kojím a začala jsem chodit do posilovny. Při cvičení, asi když už začínám být zadýchaná, mi začnou tak zvláštně trnout či brnět zuby. U ničeho jiného se mi to nestává, jen při tom posilování. Nevíte proč tomu tak je? Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná je problém i v čelistní dutině, začal bych RTG snímky a vyšetřením zubů. A pak případně ORL, které je se zuby spojeno.

Skvrna na dasne6.3. 2014

Erik

Dobry den pan doktor, chcel by som Vas pekne poprosit o radu, pred mesiacom sa mi na dasne urobila silno cervena skrvna o priemere cca 0,5cm s viditelnymi okrajmi, po mesiaci doslo ku znacnenemu zlepseniu, polovica z nej zmizla uplne ale zvysok je este stale slabucko viditelny (omnoho slabsie ako to bolo povodne). O co sa moze jednat? Moze to byt sposobene zapalom dasien/Gingivitída (ktory zjavne mam)? Popripade nemoze sa jednat o vaznejsie ochorenie/karcinom ? Zubar mi povedal ze tam nic nemam. Prikladam odkaz aj na foto. http://i57.tinypic.com/207x0mx.jpg . Za odpoved Vam vopred velmi pekne dakujem.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Děkuji za foto. Je zde kromě jiného vidět zánět dásní, zbytky zubního kamene. A k té zmíněné těčced, může být i projev možná odumřelého kanálku na dolní šestce. Ale více by prozradilo RTG...

červená měkká napuchlina6.3. 2014

Kristýna

Dobrý den, udělal se mi na vrchním patře blíž k zubům nejdříve takový jako puchýř, který byl cítit jazykem a trochu na dotyk. Později to místo trošku změklo a zčervenalo a strašně bolí jedení čehokoli tvrdšího (i třeba rýže). Ta bolest je opravdu hrozná, co by to mohlo být a jak bych to mohla "odstranit"?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

možná afta, možná i prijev zánětu v kořenovém kanálku. nejlépe ještě s puchýřemvyhledat lékaře, zpětně se těžko hodnotí.

Zánět pod mrtvým zubem4.3. 2014

andrea vlasáková

Dobrý den pane doktore. Mám již delší dobu dva mrtvé zuby (čtverka,pětka vlevo nahoře), mám pod nimi zánět a ten se rozšířil i na šestku,mám tam zavedený drén.Teď kojím a nevím,jestli se zánět může dostat i do mléka.Děkuji za odpověď,s pozdravem vlasáková

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Může. Je to indekce. To sejiž mělo řešit dříve. Nyní bych to již neodkládal.

Tlaková bolest po endodoncii3.3. 2014

Barbora

Dobrý den, mám již týden po vyčištění a zaplnění kanálků čtyřky nahoře.Kanálky ošetřeny strojově,ovšem zaplněny ne pomocí gutaperči, ale jiné výplně (jsem laik, nevím název).Dle RTG prý vše v pořádku.Já ale mám stále zub bolavý nejen na skus, ale i na dotek, teplé a studené nevadí, přesto stále trpím silnou tlakovitou bolestí i bolestí tváře,i nosní rýha nad zubem stále pobolívá na dotek.Teplota ani otok nebyl.Proto prosím o radu, je tohle normální stav? A jak dlouho může trvat? A nemohla bych mít např.alergii na výplňový materiál kanálků? A neměla bych si raději nechat udělat na spec.klinice reendodoncii? Opravdu si už nevím sama se sebou rady. O jeden zub jsem již špatnou endodoncií přišla.Velmi Vám děkuji za radu.Bára.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To bys emělo do cca 10 dnů uklidnit, pokud byyl nalezeny všechny kanálky a zplaněny po špičku. Alergie se většinou na výplňový materiál nevyskytuje. podle RVG je vidět kvalita endodontického ošetření.

25.2. 2014

Jitka Vondráčková

Dobrý den, byla jsem poslána od svého zubního lékaře poprvé na paradontologii. Měla jsem v ruce parabolický rentgen. Po vyšetření zjistili rozsáhlou parandontozu. Nahoře mám můstek.
Požadují vytrhnout nahoře obě sedmičky, dole sedmičku a na druhé straně osmičku. Osmička byla uvolněná a v zánětu, tak jsem si ji nechala hned vyndat. Ale nevím jestli opravdu trhat tři sedmičky, které jsou přeléčené a kanálky zaplněné.
Měly by se opravdu trhat zuby, které se ani nehýbou? Na paradontologii mi řekli, že se takto pokusí zachránit ostatní zuby. Je mi 53. Měřili mi asi ty choboty, a bylo to někde 4 někde až 8 mm.
Děkuji vám za váš názor.
Děkuji za

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

POkud nemám OPG snímek a pacienta důkladně vyšetřeného nemohu udělat jakékoliv závěry tohoto typu. POkud se Vám návrh ošetření nezdá, můžete jistě vyhledat jiného lékaře, který Vám taky navrhne léčbu kterou Vám vysvětlí a za kterou si bude stát.

Úbytek dásní24.2. 2014

Patrik

Dobrý den už tak půlrok mám potíže s dásní u všech zubu že mi jde dolu. Je mi 16 let a dost se bojím že budu mít paradontozu. Při preventivní prohlídce zubařka ke které chodím nic nezjistila. Tato prohlídka se uskutečnila před 3 měsíci.
Prosím o radu a popřípadně co dělat a něakou vyhlídku.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Záleží, jak důkladnou prohlídku dělal, RTG snímky, vyšetření an parodontální kapsy, PBI indexy atd. Poku dje vše toto OK, jsou příčinou většinou slizniční řasy.

Trnutí zubu po plombě20.2. 2014

Lucie

Dobrý den, měla bych dotaz, paní zubařka mi našla na předním zubu kaz, odstranila mi ho a zaplombovala. Vše bylo v pořádku, ale cca po měsíci mě v zubu ukrutně začalo trnout ( u studeného a u teplého jídla či pití). Nevím co mám dělat, p. zubařce jsem se zmínila a říkala jsem, jestli mi náhodou ta plomba nevypadla, udělala mi rentgen a zkontrolovala to, ale prý je vše v pořádku, prosím tedy o radu a předem děkuji za odpověď. S pozdravem Janečková

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

POkud je trnutí, je většinou postižený nerv.

boulička nad zubem18.2. 2014

Vlasta

Dobrý den,udělala jse mi boulička nad zubem,když na ní přejedu jazykem tak ji cítím,a když na ní sáhnu a trošku zatlačím tak to bolí a jde to cítit.Co to znamená k zubaři jdu až příští týden.Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Asi je to váček nad odumřelým zubem.

Nateklá dáseň13.2. 2014

Tomáš

Paní doktorka mi čistila kanálky dolní levé šestky a po 3 týdnech zub po dalším čistění zakryla provizorně cementem. Během odpoledne začal v zubu tlak a v noci nesnesitelná bolest. Ráno cement odstranila, kanálky pročistila a bolest ustoupila.Bohužel se mi pod zubem udělala boule (nateklá dáseň). Sice nebolí, ale chtěl jsem Vás poprosit o radu, co by pomohlo pro její odstranění. Další kontrolu mám až za 2 týdny a rád bych se problému zbavil. Děkuji mnohokrát.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Důkladně vyčistit všechny kanálky až po špičku a zub provizorně uzavřít. Je potřeba ale důkladně všechny, jinak to nefunguje.

boulička po vytrhnutí zubu11.2. 2014

Martina

Dobrý den,
Jsem po vytrhnutí osmičky už asi 3 měsíce, a teď se mi pod vytrhnutým zubem vytvořila malinká bílá bulka, která nebolí. Myslela jsem že to bude asi nějaký hnis, tak jsem to "vymáčkla" tekla krev a když jsem přejela nehtem, cítila jsem že za tou vymáčklou bouličkou je cosi tvrdého. Může to být zbytek kořene? Jak se tento problém, prosím řeší?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Může to být část kostního lůžka. Někdy se uvolní i na povrch. Pokud by Vám vadilo, lékař drobným výkonem upraví.

Daseň10.2. 2014

Andrej

Dobry den, dnes jsem si vsimnul asi po tydenim boleni dasne ze je bila. Je to videt na okraji dasne kde zacina zub a zasahuje to jakoby pod zub, dovnitr. Je to neprijemne na pocit a nerovne kdyz po tom prejizdim jazykem. A je to asi pres dva zuby.. dokazete mi rict co to muze byt a jak moc mam spechat k doltorovi. Diky

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ano, neboť před tím než zub "vykoukne" do dutiny pstní tlačí na dáseň a ta je někdy více či méíně edematozní, bílá.

Kývání zubů9.2. 2014

Laura

Dobrý den pane doktore, potřebuji poradit. Nyní je mi 32 let. Od mala jsem měla křivě posazené 1,2,3 dole z důvodu málo místa v ústech. Když rostly 8, bohužel tlačily zespodu do 7, takže je musel lékař vyříznout. Chtěla jsem rovnátka na spodní čelist. Jezdila jsem za ortodont.do JBC, jenže vyndavací rovnátka před třemi lety tlačily do horní čelisti a křivily krásně posazené zuby. Doktorka to neustále nechtěla přiznat. Po pár měsících byly zuby nahoře nakřivo, takže jsem změnila ortodont. a měla pevná rovnátka nahoře i dole. Bude to rok, co je mám vyndané, ale na 1,2 a 3 mám z vnitřní strany pro upevnění kovový drátek a na noc nosím stále vyndavací rovnátka. Jenže o Vánocích, když jsem jedla hodně oříšky se mi začaly kývat 4 nahoře i dole - vždy o 0,5 až 1 mm, ale i další zuby a při pohybu je tam zvuk křupnutí. Zvláštní ale je, že to mám pouze vždy na chvíli třeba po nějakém jídle (hlavně po mléčných výrobcích a mase). Když skousnu tak spíše jen 4 a trochu 3, mezi ostatními mezera . Když zavřu normálně pusu a nemluvím, 4 na sebe narážejí a zuby a dásně bolí. Můj zubař mi řekl ať toto vyřeší ortodontista a ten mi řekl, že je to jasně z nočního bruxismu a nechal mi udělat na horní patro dlažku, jenže jsem si jistá, že v noci určitě neskřípu zuby. A dlažka není po měsíci a půl nijak okousaná nebo poškrábaná. Nevím jak to lékaři dokázat, že se hýbou zuby,protože zrovna když jsem byla po třetí u něj, zuby byly v klidu. Viděla to jen lékařka z ORL, která mě napsala doporučení na vyšetření paradentozy. Jak se to dá vyšetřit? Pomohl byste mi? Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná ne správně indikována, špatnou silou nastavena, rovnátka Vám toto způsobila, Bohužel bez vyšetření a RTG snímků a případně sádrových modelků aktuálního stavu není možno na dálku nic určit.

zduřelý "polštářek"8.2. 2014

M.Palečková

Dobrý den,
moje dvanáctiletá dcera má už několik měsíců velmi zduřelý "polštářek" těsně za předními horními zuby.Mě se toto také občas stane, ale trvá to vždy jen pár dní a samo se to zahojí, ale jí ne.
Co s tím? Existuje nějaká mastička?(zkoušeli jsme Mundisal gel, ale ten na toto nepomohl).
Děkuji Palečková

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Nunto zjistit, zda není od zhoršené hygieny. Jinak to může být širší vývod n. incisivus.

čisteni kanalku3.2. 2014

jiri

Dobry den, cistili mi kanalky a pan zubar mi je provizorne uzavrel ze po mesici to otevre a zaplni (endodonticky) rikal ze zub bude bolet po zakroku 3-7 dni. Bolest zacala hned asi 3h po zakroku a po 2 dnech mi zacal otok. nevim jestli mam jit za nim nebo je to normalni po čisteni a provizirni vyplni

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ihned navštívit, možná tam jsou tzv. rezistentní bakterie a bude potřeba vyměnit dezinfekční vložku.

černý flek na dásni po vytrženém zubu1.2. 2014

Ivonva

Dobrý večer,
chtěla jsem Vás poprosit o radu.Asi před týdnem jsem si všimla tmavého flíčku na dásni po vytrženém zubu.Vytržený ho mám asi 5 let.Rána se špatně hojila,chodila jsem denně na výmněnu drenu.
Flíček mě nebolí.Ani jsem se nebporanila při čištění zubů.Můžete mi poradit co to může být?Ke svému zubaři jsme objednaná až za měsíc.
Děkuji za odpověď,s pozdravem Ivonva

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Asi je to tzv. tetováž, tedy opouzdřená pigmentová skvrna. Já bych to řešil dříve...

nateklá daseň, afty...30.1. 2014

Rostislav

Dobrý den... je mi 21 let a před třema dnama se mi pomalu začala dělat boule na leví straně pod bradou, přišli horečky a doktorka naznala, že mám angínu, ale ústech to mám teď samej aft, opar a dásně sou tak nateklý, že nemohu polknout ani vodu... nevíte o jaký problém se tedy jedná? popřípadě i řešení?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná hluboký kaz, možná kanálky, možná celková porucha imunity.

Modrá skvrna na dásni30.1. 2014

Trůdina

Mám pod pravou dvojkou modrou skvrnu. Bolí mě to místo pod zubem, trochu začíná bolet i zub. Žádný hnis z toho zatím neteče. Prosím poraďte co mám dělat...nějakou léčbu.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Navštívit lékaře, aby udělal RTG snímek a zjistil, co může být za příčinu. jejich opravdu více.

Bulky na patre25.1. 2014

michaela

Dobry den,mam dotaz ohledne vyrustku v prechodu mezi mekkym a tvrdym patrem.Mam boule blize k osmickam jak na pravr strane tak i na leve.Jsou tvrde nebolestive a mam je tam par mesicu nijak jsem to neresila myslela jsem si ze jsou to afty ale nezmizelo to.Jsou o velike cca 0,7 mm.Mam strach zo to muze byt.Dekuji za odpoved

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Záleží na charakteru "boule", zda je tvrdá či měkká. Pokud lékař hned nevím, doporučil bych začít zhotovením 3D OPG:

Śpatně vyvinuté dásně23.1. 2014

Eva

Dobrý den
Asi je už pozdě, nevím jak rychle reagujete. Nenašla jsem vůbec žádné informace nikde na netu. Zítra jdu na chirurgický zákrok na paradentologiii. Budou mi prý odřezávat z patra kůži a "transplantovat" ji na horní dáseń. Mám snad špatně narostlé dásně , obnažené krčky. Tedy ne paradentózu. Už mě upravovali spodní dáseň. Tam mám rozříznutou dáseň skoro po celé délce e znovu přišitou. Změnilo mi to tvar spodní čelisti a nevidím jiný pokrok... Zubařka ovšem tvrdí , že jinak mi zuby vypadají. Jinak mi nic nevysvětlili. Nejen , že mám strach ...i normálně chodím k zubaři s Neurolem, ale ani nemám žádné informace. Paradentoložka je odměřená , objednací doby skoro pul roku a na člověka padá dojem , že má být vděčný, že ho budou operovat a že jinak nemá otravovat. Doktorům věřím i když je jinak nepotřebuji. Je mi 46, takže péče v dětství a mládí byla strašná a tzv "zaživa". Dělá se něco podobného?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Pravdpěodobně se jedná o estetické plastické krytí krčkových defektů. Dělá ser z více důvodů, kromě estetických i tzv. preventivních, přesně jak píšete.

čištění kanálků a bolest16.1. 2014

Verca

Dobrý den pane doktore, chtěla bych vás moc poprosit o radu a váš názor.
Někdy v říjnu jsem si zlomila kousek šestky nahoře a vypadlo mi s tím i kousek plomby.Vzhledem k délce objednací doby a mému nachlazení jsem se k zubaři dostala až teď v lednu. Zub mě celou dobu nebolel. A protože mi chybí 5 a 7 s 8 , tak jsem pomýšlela na můstek 4,5,6 nahoře. U té 6 mi zubař vyčistil kanálky, provizorně zavřel a objednal za 3 týdny na naplnění a pak, že se dohodneme ohledně té korunky. Zub mě ale druhý den začal bolet a večer jsem si provizorní vložku vydloubala, kdy až po dvou dnech přestal zub bolet. Čtyři dny poté se situace opakovala - čištění, uzavření a druhý den bolest, třetí den nad ránem po probdělé celé noci( paralen na bolest nezabíral)jsem náplň opět vydloubala a šla k lékaři. Vyčistil mi kanálky a udělal rentgen, při kterém zjistil, že mi v puse zůstal kus kořene po kdysi vytržené 7ičce. Přes obrovskou bolest kořen odstranil (nějak nezabírala anestézie - tedy podle mě, protože ta bolest byla vážně ostrá a doslova nesnesitelná - podle lákaře však zabrala) a tu šestku na mou žádost nechal volnou, aby se to uklidnilo, protože to hodně bolelo. Za čtyři dny mám přijít opět na čištění kanálků s provizorním uzavřením a když prý to bude zase bolet, tak je to prý špatné a zub bude muset ven. A do pusy pak už leda protézu nebo implantát.
Dnes je to druhý den po tom otevření té 6 a vytrhnutí toho kořene. Pusu mám oteklou, a bolestivou a ta 6 bolí sama i na skousnutí a jakoby v ní tepe.
Proto bych ráda znala váš názor, opravdu se ta šestka, pokud to zas při zavření bude bolet, nedá zachránit? A co se mi to v puse děje, proč to tak bolí?
Je mi teprve 30let a opravdu bych nerada přišla o další zub.
Moc vám děkuji a přeji hezký večer.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

ZUb většinou v tomto bolí, pokud nejsou správně zapúlněny kanálky. ještě jsem neviděl, že by zub. tzv. nesnášel uzávěr. Buď nejsou zaplněny všechny kanálky nebo ne až po špičku. Kvalita ošetření je poté vidět na RTG snímku.

Osmičky9.1. 2014

Miloslava

Dobrý den pane doktore,
7.1.2014 v 11hod jsem byla na operačním sálku, kde mi řezali dásně, trhali obě dolní osmičky a sešívali. Rostli mi pod dásní na kost. Dnes je čtvrtek a mám stále otoky a trošku bolesti, takže používám ibalgin 800 po osmi hodinách. Neměla bych být už bez bolestí a otoků? Jeden zub jsem měla vyndaný asi za 15 min a s druhým mě trápil min 30min.
Ještě mi pan doktor sdělil, že si mám ústa vyplachovat listerinem? Mohu použít listerine Zero? Mám strach, že když použiji ten s vysokým obsahem alkoholu, tak že se zblázním jak mě to bude pálet a štípat. Jaký na to máme vy pohled?
Mockrát děkuji za odpověd

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Já Listerine nedoporučuji po extrakci, obsahuje alkohol a může vysušovat. Listerine Zero neznam.

Deflex7.1. 2014

Jirka

Dobrý den.Chci se zeptat.Chodím ke svému zubaři kterej mi nechce udělat zubní náhradu Deflex z duvodu toho že to jeho laborka nedělá.Jsem z Olomouce a nevím co mám dělat.Mužete mi poradit? Na internetu se nedá zjistit která zubní ordinace tuto náhradu poskytuje.

Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To opravdu netuším, ale zkuste přímo dovozce kontaktovat. Jistě Vám dá spolupracující laboratoř

Ústup kosti pod korunkou13.12. 2013

Ivana

Dobrý den ,před pár dny mi vytrhli korunku se zubem už léta mrtvým .Na rentgenu se náhodně objevilo ,že čep korunky vjel do kosti ,takže kost už tam není.
Vůbec jsem neměla žádné bolesti , ted po zákroku se kost začíná ozývat ,se zubařkou jsme zvolili antiboika ,každy den měním drén.
Dá se ještě nějak kost zachránit?Případně podpořit organismus ,aby se mohla zocelit ?
Díky za odpověd Ivana

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

důkladný výplach rány a vložení třeba Alvogyl.

vytržená osmička19.11. 2013

Pavla

Dobrý den, před týdne mě dr. vytrhnul osmičku nahoře. Od čtvrtka začli bolesti a tak jsem v pondělí dr. opět navštívila - vyčistil peroxidem (prý mě tam asi uvízl kousek nějakého jídla a zahnisalo to - rána se po vytržení nezašívala a ani atb nemám) Celý den to bylo v pohodě, ale opět ráno urputná bolest - může to být zánět? Prakticky už 5 dní nic nejím jen "piju" čisté vývary bez zavářek a zeleniny a jím jen bílé jogurty popř. pribiňáčky. Takže žádné " dorbečky se nemohou do díry dostat. Jinak kloktám na střídačku heřmánek a šalvěj. Mohu i ústní vodu? Díky

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

ano, může to být ten problém, vypláchnout u lékaře ránu a dát alvogyl.

Boule na horním patře16.11. 2013

Monika

Je mi 15 let,mám rovnátka dole i nahoře! A po nasazení dolních rovnátek se mi udělala bulka na horním patře,je bílá a pod ni to mám zase poškrábané-červené.. Jazykem tam projedu a nebolí,ale je to takový divný pocit! A k tomu mám rýmu,tak jestli to nemůže být i tím! Prosím poraďte co s tím..Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná afta, možná i jiná přičina. Spojil bych se s rothodontistou.

zánět14.11. 2013

Irena

Dobrý den,
na začátku července jsem šla k zubaři s bolestivým zubem.Byl tam zánět pod plombou, zubař jej otevřel, pročistil kanálky (nebolely), ale z otevřeného zubu neustále tekl hnis.Za 4 měsíce mi 2x otekla tvář, měla jsem rozříznuté ďásno, dreny, čištění, 2x antibiotika.I přes neustále vytékající hnis jsem dostala vložku, zub sice nebolí, ale otok pod ním ztvrdnul a mám v puse dost velkou bouli.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

zuub je potřeba důkladně vyčistit, a hlavně provizorně uzavřít, nenechávat otevřený!!

nateklá dáseň9.11. 2013

Romana

Dobrý večer,
dva dny mám nateklou dáseň kde kdysi bývala osmička ,snažila jsem se to vymačkat,ale hodně to bolí,vyplachuji šalvějí a ústní vodou,zubař mě v pondělí asi nemine,můžete mi prosím říct co mě tam zhruba čeká?Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Asi extrakce zubu, čím dříve, tím lépe.

zubní korunky7.11. 2013

Zděnka

Vážený pane doktore.
Již 17 let mám obroušené 4 přední zuby nahoře a na nich nasazené korunky, jedna z těchto korunek mi celé roky občas vypadne, nyní je již asi 4 roky odštíplá. Lékařka celou dobu tvrdí, že nemá cenu ji opravovat, že stejně budeme dělat všechny korunky nové, k tomu přiděláme ještě 3 nové, neboť mám zničené 3 zuby od drátků ze zubního můstku. Již 4 roky se ji snažím přesvědčit, že korunky sice nové udělat můžeme, ale jelikož nejsem nijak majetná a mám těžce nemocnou dceru /péče o ní je velmi nákladná/, potřebovala bych tedy korunky , které by opět pár roků vydržely a byly by pokud možno plně, nebo jen s malou spoluúčastí pacienta hrazeny VZP. Původní 4 korunky před 17 ti lety mě vyšly na 1200,-Kč, nyní prostě nemám zbytečných 20 000,- a výše na korunky nové.
Byla bych velmi ráda kdybyste mi mohl poradit jak co nejlevněji pořídit alespoň trošku dobré korunky, se kterými se nebudu stydět i otevřít pusu.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Pokud chcete estetiku, je bohužel tomu adekvátní i cena. Existují levnější, méně pevné materiály, ale poté by jste se možná styděla otevřít ústa.

nateklé dásně30.10. 2013

Martina

Dobrý den, poslední dobou mi teče něco jako hnis z dásní (když na ně zmáčknu). Jak to mám léčit? Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

navštívit lékaře a on to vyšetří a určí diagnozu.

necitlivá tvář po injekci29.10. 2013

Irena

Dobrý den, můj muž byl na zubařském zákroku a po aplikaci injekce má už 3 týdny má necitlivou část tváře. Dle rady lékařky si koupil vitamín B, ale zatím nic nepomáhá. Dá se s tím něco dělat. Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

vit B12 injekčně má smysl. Někdy problém přetrvává řadu měsíců.

ústupek kosti28.10. 2013

martin

Dobrý den.Moje přítelkyně si už neví rady chodí k zubaři s předním zubem,ted už jí zubařka řekla že jí ho umrtvý že si s tim sama neví rady.Přítelkyni je 33.Může ho nějak zachránit?zubařka říkala nšco o ústupek kosti,nevim co to znamená.A když už ten zub umrtvý nezačne časem třeba černat nebo nepraskne?díky za odpověd

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Bez vyšetření a rtg nemohu určit diganozu a tedy ani prognozu léčby.

brní jazyk27.10. 2013

Pavlína

Dobrý večer. Zubařka mi brousila 5 a 7 zub vpravo dole, protože mi bude dávat můstek. Když mi k těm zubům dávala injekci, cítila jsem jak mi to vystřelovalo do jazyka, bylo to nepříjemné. Brousila mi to 17.10.2013. Dnes je to týden a tři dny a mě stále brní pravá polovina jazyka-jako bych ho měla opařený nebo spálený. Je to možné? Mám strach že mi to zůstane. Mohla mi nějak narušit nervy? Děkuji za odpověd.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

došlo asi k poranění nervu, situace by se měla zlepšit, ale trvá to někdy řadu měsícl.

Modro-fialove dasno27.10. 2013

Peter

Dobry den.Pred dvomi rokmi mi vytrhli zub mudrosti dolu vpravo,vsetko bez problemov az na to, ze asi pred mesiacom som si vsimol modro fialove sfarbenie dasna velkosti asi hrasku.(navrchu,nie zboku).Dasno je pekne zrastene.Ziadne vycnelky.Citlive ani bolestive to nie je.Myslim ze som sa ani neporanil.Stomatolog mi spravil RTG zuba aj OPG.Skonštatoval ze všetko je v poriadku a ze nic tam zo zuba nezostalo.ORL lekar,mi povedal ze taketo flaky mavaju fajciari.Ale ja som nikdy nefajcil.Som bielej pleti a mam 30 rokov.Znepokojuje ma to,mate neaku podobnu skusenost?Dakujem.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

možná se jedná o pigmentaci, ne zcela vstřebaná krevní sraženina, krom jiného.

boule22.10. 2013

Lenka

Dobrý den, v pondeli jsem byla na cisteni kanalku sestka nahore jsem v 30 tydnu tehotenstvi a dnes se mi na dasni udelala mala boule na dotek boli.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

No ask lékař neděla RTG snímek. bez rtf kontroly to není správné. Asi některé kanálky zůstaly nedoplněné a pro to ta boule.

prasknutý zub21.10. 2013

Jana Oravcová

dobrý deň, pred týždňom som bola u zubárky, ktorá mi ošetrila prasknutý zub, prasklina je maličká,robila mi aj rontgen,nie je tam ani zápal ani hnis, zub mi vyvrtala a dala mi doň vložku, avšak aj po týždni cítim hlavne v jednej časti pri ďasne bolesť a zub je citlivý.myslíte, že sa to ukludní, alebo mám radšej ešte raz navštíviť lekárku? je potrebné prasknuty zub vytrhnúť? Je to zub, na ktorom vôbec nehryziem, pretože pod ním mi zub chýba.Aj zubárka bola prekvapená, že mi praskol, pritom som bola v máji na preventívnej prehliadke.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Většinou je nutno prasklý zub vytrhnout.

natekle dásně20.10. 2013

fanda

Dobrý den,už 2 dny mám nateklé dásně,vůbec nevím co stim.. nemůžu se ani pořádně najíst a když se to pokusím vymáčknout tak jde ven jen krev,mezi každým zubem mám bouli.


Děkuju za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To může mít více důvodů. Doporučil bych navštívit lékaře, aby to důkladně vyšetřil a poté přistoupil k adekvátní léčbě.

Frenulektomie18.10. 2013

Kateřina

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jaké jsou druhy frenulektomií, jak je to u nich s bolestivostí a dobou hojení? Zajímalo by mě také, jestli se poté pacientům změní úsměv?
Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

horní a dolní rtu a jazyka. Nezmění se potom úsměv, pokud jsou správně provedené

boulička na dásni13.10. 2013

Lenka Tomanová

Dobrý den ráda bych se na vás obrátila s bouličkou na horní dásni dutiny ústní přesně uprostřed, navštívila jsem orl tam nic a poslali mě na zubní, zde panoramatický snímek a nic a vyvrtali mi 3 zuby a dali lečive vložky ale bez nálezu,boulička je tam dál, někdy splaskne někdy ne, vypadá to jako puchýřek. Každopádně zubařka mi řekla že už se s tím nemám zabývat, já tam ale žádnou bouličku nechci, je možný i nějaký jiný postup jak zjistit co to je nebo čeho se mám obávat? Je mi to nepříjemné a mám obavy díky za radu Lenka

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Prosím pošlete mi ty RTG snímky, třeba na ních bude něco vidět. Děkuji.

Trnuti zubu10.10. 2013

Milada

Dobry den pane doktore,v posledni dobe mam problem,ktery se zacina casteji opakovat,nevim jestli ho dokazu dobre popsat,ale trnou mi zuby a nekdy i jazyk,jako bych mela neco trpkeho nebo kyseleho v ustech,neni to bolestive,ale je neprijemne treba i zkousnout.K zubni lekarce chodim pravidelne,zadne problemy se zuby nemam,ustni hygienu dodrzuji.Prosim o radu,jaka by mohla byt pravdepodobna pricina.Dekuji za odpoved Milada Vratna.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

může to být kaz, který je v mezizubním prostoru, vidět pouze na RTG. Nebo odhalené krčky a i někdy toto simuluje zánět dásně.

můstek6.10. 2013

Dana Zemanová

v poslední době jsem během roku přišla o tři stoličky, které se uvolnily a velmi snadno odstranily. Jsem starší poslední stolička byla čtyřka a pak mám pětku a šestku, nepěkné plobované. Mám malá ústa takže není vytržená stolička vidět. Lékařka mi chce udělat můstek. Mám strach z broušení a také, že zbytečně přijdu o zdravý zub, který je potřeba zbrousit pro potřebu můstku a navíc, že zuby začnou zlobit a já budu muset postupovat další odstraňování/ také cena výkonu je vysoká/ nemohu se rozhodnout zda odmítnout nebo ne, můžete mi poradit? Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To je opravdu individuální záležitost a bez RTG snímku nedokážu posoudit. Já bych si jen tak taky nenechal zub brousit. Implantát je řešení, ale to je též finančně náročné.

rezani osmicky28.9. 2013

Kristyna

Dobry den,chtela jsem se zeptat ve stredu jdu na rezani osmicky,roste mi krajem do sedmicky a je celej zkovanej pod dansi,musej to rozriznout vyndat a zasit.A me by zajimalo za jak dlouho budu moc fungovat za dva dny od zakroku jdu na skoleni a za 5 dni pojedu do Nemecka pri obou pripadech,budu muset komunikovat.Dekuji za radu

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

to asi není úplně vhodné, bylo by potřeba 2.3 dny klid a být v dosahu lékaře pro případ komplikací.

Podložení vrchní dásně.28.9. 2013

Jaroslav Hrnčíř.

Dobrý denPořídil jsem si dolní i horní protézu zn.Deflex.Ta dolní mi sedí,ale u té horní musím použítfixační krém.Asi po dvou hodinách se mi protéza uvolní a krém mi zústane na horní části dásně.Když jsem to řekl panu lékaři,řekl mi,že mám úbytek dásně a že je potřeba tu horní podložit.Trápím se stímto problémem už hodně dlouho.Je mi 68 let a stále profesionálně zpívám a hrozně mi vadí,když se mi při zpěvu začne protéza uvolňovat.Prosím poradťe mi jak se stímto problémem vypořádat.Děkuji a mějte hezký den.H.J.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Záleží na tvaru tzv. předsíně. Někdy je nutno provést chirurgický zásah pro provedení tzv. prohloubení vestibula, aby protéza měla dostatečné držení a uzavírala vzduch pod ní, to je princip držení protézy.

bílý flíček na dásni26.9. 2013

pedesa

Na dásni spodní čelisti kousek pod zubem se mi udělaly dva malé flíčky(jeden opravdu jen ďupka, truhý pár mm) bílé barvy. Vypadají jako aft ale není to aft, protože nebolí a je jako by mírně vystouplý, hladký a tvrdý jako okolní dáseň. Jinak nezpůsobuje žádné potíže. Není to zrohovatělé, má to přesný kulatý tvar. Trošku mi to připadá jako kdyby tam prosvítal kořen toho zubu. Nevíte o co by se mohlo jednat?Moc děkuji.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná to je slinná žlázka a její zánět, pokud nevymizí do cac <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<1 týdne, navštívil bych lékaře.

Nateklá tvář23.9. 2013

Petr

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat mám nateklou tvář a i trochu pod okem :( ale zub žádnej mě nebojí mohl by jste mi poradit prosím ? K zubařům se mi moc nechce já se jich bojím...... Petr

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ale asi bez nich to nezvládnete a bez RTG ošetření. Neboť to musí mít příčinu.

boule na dásni22.9. 2013

Petra

Dobrý den,utvořila se mě boule na dásni za zubem-zatím nebolí,dá se z ní vytlačit krev.Jak se to dá léči?Nečeká mě řezání do dásně?Děkuji za odpověd

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Asi se jedná o postižení kanálků. Více bude vidět na RTG snímku a podle toho se určí i další postup.

parodontoza drolení zubu a20.9. 2013

vaclav

Dobry den pane doktore mam asi silnou parodontozu cele noci nespim ani prasky my nezabyraji muzete myporadit děkuji za odpověd

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

navštívit lékaře, aby se na to podíval a začal s léčbou.

19.9. 2013

Lenka

Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat.Paní zubařka mi čistila zubní kanálek dole u posledního zubu. Mám už i zub třetí den uzavřený. Ale za zubem se mě udělala boulička, která zatím nebolí, ale je nepříjemná. Zajímalo by mě, jestli sama zmizí nebo musím znovu k zubařce. Předem děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

POkud je vie OK na RTG a jsou zaplněny řádně všechny kanálky, poté by měla boulička zmizet. Ale spíše asi první není splněno, proto se objevila.

Necitlivost rtu a brady19.9. 2013

Markéta

Dobrý den,
jsem šestý den po vytržení osmičky vpravo dole a i když rekonvalescence probíhala standardně, dokonce lépe než při první extrakci, tak mám stále necitlivost pravé poloviny rtu a brady, až to hodně tíží, je to dost nepříjemné. I když jsem volala na svoji stomatochirurgii, bylo mi řečeno, že se to stává, ať začnu brát B-komplex a dávám si na postižené místo "suché teplo". Chci se ujistit, zda je to opravdu normální a zlepší se to postupně nebo se může stát, že budu mít poškozené nervy? Děkuji za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ano někdy se to stane. Většinou vymizí, ale trvá to řadu měsíců. Účinnější jsou ale injekce do svalu vit. B12.

Vytrhnuty zub18.9. 2013

Menousek

Dobrý den pane doktore mám dotaz trhaly mi zub vzaxu nahore povytrhnuti mi pro hazel dírou vzduch doktorka mi tam dala pendink jakousi vypln a zasilamito nebude vadit kdyz si koupim korsodil a budu vyplachovat usta a nehrozi nejaky zanet dekuji za odpoved.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

díru je potřeba důkladně zašít, bez toho je hojení komplikované a hrozí velké problémy.

Váček vedle zubů17.9. 2013

Veronika

Dobrý den pane doktore, už 4 dny mám na pravé straně nateklou tvář sedmičku v pravo dole a hned a vedle mam korunku může to být způsobeno tím?v zubu je díra a u zubu se mi udělal váček. Včera jsem se snažila dostat k zubaři ale nikdo mě nevzal. Chtěla jsem se zeptat jestli mám stejné možnosti jako u běžného zubního lékaře jako na pohotovosti. Přítel mi koupil valetol a paralen ale nezabírá to. Myslíte že je to na vytržení zubů? Popravdě bych byla i radši měla bych klid. Jak probíhá na pohotovosti ošetření dají mi lokálni anestezii? Děkuji Štefková

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Může, ozvláště, když pod korunkou jsou ne zcela psrávně ošetřené kanálky. Více bude vidět na RTG snímku. Ale ten většinou na pohotovosti nemají. Pokud budou na zubu jakkoliv zasahovat, jistě Vám dají anestezii.

Dásen16.9. 2013

Zdeněk

Dobrý den pane doktore,je mi 38 roků .Mám vytrhané vrchní zuby už asi 2 roky.Po vytržení jednoho zubu mám v dásni asi sraženou krev paní zubařka říkala že to ničemu nevadí.Před čtyřmi dny na tom místě natekla dásen zbělalo to byl jsem u paní doktorky píchla mi tam někakou injekci a zrengenovala nic tam nevidět.Myslíte že by bylo dobré to rozříznout a vyčistit ,předem děkuji za odpověd .S pozdravem Zdeněk

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

je divné, že by tam po tak dlouhé době byla sražená krev. Někdy top bývá tzv. tetováž od původní třeba amalgámové výplně. Jsou na to dva názory, ale já vždy doporučuji provést revizi.

Osmička11.9. 2013

Martina

Dobrý den,
Již několik let mi rostou osmičky a nikdy mě nezlobily, včera už vykoukla levá horní víc a zdá se mi, že se začaly vyklat dva až tři zuby před ní, zatáhne se to samo nebo mám jít k zubaři na vytrhnutí, včera to bolelo, ale dnes už je to mnohem lepší.
Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Já bych zašel k zubaři, aby to zkontroloval. Ale tu osmičku bych doporučoval. vytrhnout.

Špatně vyrostlý zub10.9. 2013

Tomáš Křivý

Dobrý den, mému synovi (6 let) vyrostla špatně jednička nahoře, prořezala se vpředu v dásni,takže je ten zub dost odhalen, není na místě zubu původního.
Důvod byl pravděpodobně pozůstatek zubu prvního, ten je již vytržen.
Co se s tímto dá dělat ?
Děkuji moc za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

navštívit zubního lékaře, ale spíše orthodontistu.

přední řezáky10.9. 2013

Petr Fiala

Dobrý den pane doktore , rád bych se zeptal , udělaly se mi klínové defekty u předních zubů , bolest necítím , nekrvácí nic . Můj doktor mi řekl ,že je vše v pořádku , že se jedná o klínový defekt , že to ani kaz není . Minimálně esteticky to vypadá hrozně . Chtěl bych se zeptat , co by to tak mohlo být a co by se s tím mohlo dát dělat ? Předem děkuji za odpověď .

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Klínové defekty mají celou řadu příčin vzniku. Ale je potřeba ochránit dentin a zhotovit krčkové výplně.

Dutina ustní9.9. 2013

Hanka

Na vnitřní straně, v horní části předních zubů je stále opakující se opar,nebo aft,který v závěru odeznění se znovu recividuje.Onemocnění trvá déle jak rok. Na jiných místech se žádné postižení neobjevuje.U předních zubů mám potaženou sklovinu. Děkuji za radu.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Může to být problém od te přímé fazety. Ale někdy není možno ani určit příčinu vznku aftů.

zánět v zubu9.9. 2013

Monika

Dobrý den pane doktore,moc Vás prosím o radu. Mám opakovaný zánět zubu je to sedmička v pravo dole.Před měsícem jsem dostala atb Klacid,otok zmizel a bolest ustála.Byla jsem u dr který mi zub vyčistil a zadělal provizorní vložkou,i ten den jsem na zub mohla kousat a vůbec nebolel,za 10 dní mi tvář zase hodně natekla,opět jsem šla k zubaři vyčistily mi kanálky a nechali mi zub otevřený.Když mi provizorni vložku paní doktorka oddělala valila se ze zubu krev a hnis.Dva kanálky jsou bez bolestné, ale třetí bolí šíleně. Momentálně nevím jestli pokračovat v léčbě nebo si nechat zub vytrhnout,jak by jste pane doktore jednal vy?Pomůžou mi dalši atb např. opět Klacid?A pro mě ještě důležitá otázka,když mám zánět až v okostici pomůže mi anestetikum na trhání tak abych necítila bolest? Velice děkuji za Váš čas. Monika

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Pokud není možno kanálik ošetřit po špičku, bohužel se musí zub vytrhnout. Ale tevřený zub je špatná věc.

necitlivost jazyka po resekci dolního zubu moudrosti9.9. 2013

Petra

Dobrý den,
dne 4.9.2013 jsem podstoupila resekci neprořezaného dolního zubo moudrosti.Dnes je to 5 dní a stále necítím pravou polovinu jazyka a stále mne lehce brní.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Pokud brní je to většinou dobrá zpráva. Ale k úplné obnově může dojít až za několik měsíců.

paradentoza7.9. 2013

Jakub

Dobrý den, mám něco, co vypadá jako par. chobot, během dne mi často tlačí zuby o sebe, a tlak se mění na různých místech.. Zdá se mi, že pravou stranu chrupu mám křivou, trápí mě také mírně odhalené krčky.. Tlak zubů o sebe je velmi zvláštní, při skusu občas tlačí, občas ne.. Nicméně doktor říkal, že je to zánět dásní.. Co si o tom myslíte Vy?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

zánět dásní má příčinu, tu je potřeba odstranit, a jestli je to to paradentoza, tak je potřeba léčit.

Odhalené krčky31.8. 2013

Vojtěch

Dobrý den,
Je mi 17 a mám již dlouho odhalené krčky. Kvůli zubnímu kameni jsem byl i na higieně, kde mi bylo vysvětlováno jak správně čistit zuby a byl mi odstraněn zubní kámen. Je to už pár let a nějakou dobu se všechno zdálo v pořádku, ale kámen se pomalu vracel a zase ho mam spousty za dolními předními zuby. Nepříjde mi že bych se o zuby staral špatně kupodivu nejsou citlivé a ani nekrvácí. Mám spíš starosti kvůli hnědému zabarvení spodních zubů jsou to takové fleky které mám už roky a nejdou vyčistit a přitom nekouřím ani nepiju alkohol. Navíc někdy v noci mi přijde, že zuby jsou uvolněné sice jen nepatrně nevyklají se, ale cítím že trochu se s nimi pohnout dá. Ne ale s těmi předními spodními zuby, nýbrž s horními řezáky a bočními třenovými zuby. Když si ráno vyčistím zuby tak je přez den klid a pocituji to až v noci, ale né vždy. I když tím trpím dlouho a nic se nehorší má mstrach že o zuby přijdu.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Zubní kámen vzniká, ač si to nepřipouštíme, pouze tím, že neodstraníme dostatečně povlak ze zubů. Jiný důvod tam není. Možná se Vás to dotkne, ale asi nedokážete pořádně vyčistit, či Vám to nedokonale vysvětlili.

Dosypání kosti v těhotenství26.8. 2013

Matoušková Martina

Dobrý den,
jsem objednaná na zákrok "dosypání kosti",týká se to dolních třech zubů.V době kdy jsme se s lékařkou na zákroku domlouvaly jsem ještě nevěděla,že otěhotním.V době operace bych byla ve 23.týdnu tětotenství.Můžu tento zákrok podstoupit? Jen ještě uvedu,že v loňském roce jsem začla být alergická na ATB Amoksiklav,alergie probíhala dost silně,otoky,vyrážka.Byl by u mě dle gynekologa docela problém při nějakém onemocnění a následném nasazení antibiotik,protože tuto řadu již nemůžu brát.Mám obavu,kdyby byly nějaké komplikace po zákroku.....Děkuji moc za Vaši odpověď,hezký den,M.Matoušková

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Do toho bych nešel, je tam potřeba dělat RTG snímky, antibiotika apod. A to v době těhotenství není úplně ideální.

krcek zubu18.8. 2013

Petr Korda

Dobry chci se informovat,zdali pri odhaleném krcku zubu,kdyz se vraci dasen jakoby zpet nahrnutim,zdali je uspech vzdy stoprocentní?nebo zdali muze zase dasen slezt tim,ze by radne neprirostla?nekde jsem na internetu vycetl,ze uspech byva 50 procentní?A lze oprovat odhalený krcek,ktery uz je odhalen i nekolik let a vznikl zde uz plak a zubní kámen?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

úspěch je více než 80%, záleží na zkušenosti operatéra a hlavně poté na drobných věcech, které se podílí na celkovém úspěchu/neúspěchu. Ano, je možno krýt i několik let odhalený krček.

6.8. 2013

Lenka

Dobry den, jsem v 9 tydnu tehotenstvi a pouzivam ustni vodu Paradontax extra 0,2% mohu ji pouzivat i v tehotenstvi? Mam problemy se zanetem dasni. Dekuji za odpoved S pozdravem Lenka

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

zánět má vždy příčinu, tu je potřeba odstranit. ne "vodičkou". ale používat můžete...

paradentóza5.8. 2013

Mirek

Dobrý den pane doktore měl bych dotaz,před časem se mi rozkývala jednička,po rentgenu mi zubařka oznámila že podél zubu je zánět a zub se trochu vysunul dá se ještě ten zub zachránit? nebo už mám počítat s tím že o něj příjdu,

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

důležité diagnostikovat příčinu zánětu.

dásně2.8. 2013

Marie

Dobrý den, mám asi 3 roky implantát, teď se mi začala odchlipovat z jedné strany dáseň, mírně to bolí, mám jít k lékaři, nebo používat jen nějaký přápravek z lékárny?děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

JIstě bych zašel k lékaři. Aby se podíval, co je příčina a vyřešil to.

28.7. 2013

Pavel

Dobrý den, mohl byste mi prosím poradit mám nad všemi špičáky takove tvrde bouličky nevím jestli to jsou třetí zuby nebo co Děkuji za odpověd.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Cokoliv, ale jistě Vám v tom pomůže Váš zubní lékař...

Odhalený krček28.7. 2013

Sabina

Dobrý den pane doktore,
Již jsou tomu tři roky, co jsem podstoupila u horní levé šestky endodontické ošetření zubu. Nyní se mi zub začal mírně kývat a odhalovat krček. Dáseň nekrvácí a na pohmat není bolestivá ani citlivá. Až při mírném zatlačení, na zub pociťuji slabší tlakovou bolest. Bolest ale není pravidelná. Někdy je zub úplně bez bolesti. Jaká by mohla být příčina mých obtíží? Je možné, že se mi dáseň jemnou masáží zatáhne? Nebo mi možná hrozí plastika krčku? Kontrola u mého stomatologa mi teprve čeká.
Předem moc děkuji za odpověď
S pozdravem S. Čermáková

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Buď prasklina zubu nebo spíše ne zcela správně zaplněný kanálek, masáží nevymizí.

boule na dasni nad zubem27.7. 2013

Klára

dobrý den,
obracim se na vas s dotazem ohledne boule co se mi udelala nad zubem(ktery je otevreny uz rok)mela jsem tam zanet zubrka mi ho cistila 2 krat dost to bolelo ani injekce nepomohli.a pak jsem mela prijit na plobku a neprisla je to rok a dnes den pred odjezdem na dovolenou se mi u toho zubu udelala boule...myslela jsem ze je to vacek je to bolave na dotek..jinak to neni zase tak hrozne...ale dost neprijemne.myslela jsem ze to prsne ..ale ono nic ..cim vic na to saham tim vic to boli....muzete i poradit co s tim..po dovolene 7 dni pujdu k zubari ale ted proste nemuzu myslize ze se to muze behem tech 7 jeste zhorsit?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

otevřený zub je špatný, je plný baterií, vyčisti, provizorně uzavřít a pak dokončit.

Zánět dásně25.7. 2013

Marta Staňková

Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat jak dlouho trvá léčba zánětu dásně. 17. července tohoto roku jsem byla u lékařky. Řekla mi, že mám u osmičky vpravo nahoře zánět dásně. Doporučila mi Herbadent k masáži dásně. 8. srpna mi bude trhat tu osmičku. Na ten zánět dásně jsem si pořídila i zubní pastu Meridol a také vyplachuji ústa heřmánkovým čajem (vlažným a i studeným). Nevíte prosím, co ještě použít, abych se toho zánětu než mi budou ten zub trhat zbavila. Děkuji za radu. Zdravím Vás z Moravy.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Zub se vytrhne a poté vymizí zánět. Zbytečně neutrácejte za Herbadent a podobné produkty, nepomůžou.

bolest horniho patra24.7. 2013

Luděk

Dobrý den, mám takový problém s horní částí patra,již po tři dny mě bolí horní patro a zdá se že je to nějaký velký puchýř.Ale když jsem se do úst díval tak je lehce vybělené ale otok není vidět,ale bolí i při jídle i při napití se čehokoli.Děkuji.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Může to být od mrtvého zubu, který odumřel a nyní hnis se tlačí ven, ale bez vyšetření nejsem schopný navrhnout léčbu.

23.7. 2013

Eva

Dobry vecer. Dnes kolem dvanacty hodiny odpoledne jsem byla u zubare. Je neco malonpo pul noci a dasen mi porad krvaci. Nevim co mam delat. Leduju si to, mam tam i kapesnik nic nepomaha a navic to hrozne boli. Bojim se i usnout. Muzete mi prosim poradit? Dekuji.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Vzít přežehlený látkový kapesním a skousnout na dobu cca 10minut. Ale nevím, přesně co Vám dělali...

vytrhlý zub22.7. 2013

Jana Brym

Dobrý večer. Pane doktore chtěla bych Váš názor.Bolel mě zub 6dolní v levo,už asi před 2měsíci jsem ho někdy cítila na studene nebo potravu při skousnutí.Šla jsem k lékaři,dostala injekci ale šílená bolest tak ještě jednu injekci ale nepomohlo to.Vyvrala mi zub i přes bolest,prý už co mohla dát injekci jsem dostala. Pak nevím co bylo měla jsem zavřené oči a plakala. Zub jsem měla 10dní otevřený a bolel,při další návštěvě,další injekce a zub musel jít ven,bolest jsem cítila i po injekci.Nervy tam zůstaly prý bych to nevydržela. Prý jsem přišla poprvé pozdě... Ted pokud budu chtít prý nahradit tak dva můstky a umělý zub-cena cca 11000kč. Jenže já nemám moc dobré zuby a mám strach že pod můstky (např.po roce bude bolet zub a pak co dál) Jestli by nebylo lepší pouze nahradit ten jeden co mi chybí je mi 28 a nechci zůstat bez zubu. Chtěla jsem také touto cestou požádat jestli by jste mi nemohl někoho doporučit v Brně a okolí,byla bych moc ráda nevím za kým jít kdo mi poradí a pomůže. Ještě jednou moc moc děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Dobrý den, postup byl rozhodně špatný, ale to je teď již jedno. V Brně nikoho neznám, ale JIhlava, Dr. Vaněk. Zkuste mu zavolat a jistě on Vám někoho kvalitního v Brně doporučí.

Bolest dásní15.7. 2013

Dasha

Dobrý den, do 45 let jsem měla až na dva kazy zdravé zuby, během tří let mi po neustávající bolesti a otoku tváře vytrhli postupně zdravé 4,5,6,7 a 8 v pravo nahoře zuby. I když už tam žádné zuby nemám, bolestivé mám dásně úpně v zadu až na konci čelisti, bolí mě v těch místech tvář a nejvíce pod okem i nad okem a do spánků, někdy celá půlka hlavy. Dokonce na pravé oko špatně vidím. Byla jsem na RTG dutin, nervů i na CT hlavy atd. a vše bylo bez nálezu. Můžete mi pane doktore pomoci alespoň nějakou radou. Mnohokrát děkuji.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Pošlete mi prosím RTG snímky. S připomenutím dotazu. Děkuji.

krvácení po vytrhnutí12.7. 2013

Aleš

Dobrý den, chci se zeptat co máme dělat, když v úterý synovi 6let vytrhl pan doktor zuby 4a5, při celkovém uspání. Syn pak byl od středy do pátku u prarodičů na prázdninách a v pátek když jsme si pro něj přijeli, říkali, že mu dnes začala rána zase krvácet. Do té doby prý bylo vše v pořádku, ale vždy v noci měl syn polštář atd.. trochu od krve.Stále mu děláme odvar ze šalvěje na vyplachování a k jídlu jen řídké věci. Proto by nás zajímalo, zda je to něco vážného a jaký zákrok by následoval při návštěvě lékaře, nebo to samo odezní? Také je mu cítit z úst divný zápach je to z důsledku krvácení, nebo něco vážného? Máme vážné obavy, že bude muset na další zákrok.
Předem děkuji za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Nevyplachovat, ale vzít přežehlený kapesník a skousnout na cca 5-10minut, poté by krvácení mělo přestat.

10.7. 2013

Svatava

dobrý den,pane doktore,před dvěma týdny jsem jela s manželem autem a pustili jsme si klimatizaci. Na druhý den mě začala bolet spodní čelist a pak se i ozvala tupá bolest zubu. Tři dny jsem se léčila ibalginem a dva dny jsem kloktala Cordosil. Bolest ustala, ale neustále cítím na dotyk menší bolest čelisti a zub taktéž cítím.Dokonce se mi objevily i uzliny na krku. Je to něco závažného? Na co se prosím mám připravit? Děkuji za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná to ani není od zubu, ale od mandlí či ofoukly Vám dutiny.

nutnost čištění kanálků7.7. 2013

Dobrý den, za jak dlouho by měl být správně ošetřen zub při čištění kanálků? Byla jsem u stoličky na čtyřikrát, vždy tak na hodku, naposledy mi to tedy zaplnil, ale stejně mi při každé návštěvě musel vyvrtat provizorní plombu, tak zda to nebyl pro zub zbytečný šok pokaždé. Zub měl kaz , byl bolestivý na dotek, jinak při zkoušce jsem ho cítala na studené, po zákroku, kdy mi vyvrtal kaz, mi dal Depulpin. Následovaly další návštěvy kdy mi prý čistil a roztahoval kanálky. Po zákrocích ani při zákrocích mě to bolelo pouze u jednoho kanálku, dásen nenatekla, hnis nevytékal, vše bylo jinak v pořádku. Ted jsem se ale dočetla na jiných stránkách u stomatologů, že čištění kanálků je záležitost jednoho, max. dvouch vyšetření a dále že pokud je postižen pouze jeden kanálek, tak to lze ještě zvrátit a není třeba absolvovat čištění kanálku, jinak dle rtg byl zasažen pouze jeden kanálek za strany mi přišlo. Příjde mi, že po mně chtěli akorát peníze, za každou návštěvu to bylo hodně peněz, zub mě stál asi kolem osmi tisíc. Ted ještě čekám na korunku, která bude drahá.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

pokud jde vše dobře, vyčistí se v jedné návštěvě kanálky a zaplní. Pokud je zde problém, dá se prov. výplň do kanálku a zaplní v další návštěvě.

Odumřelá dáseň?3.7. 2013

Malina

Dobrý den, pane doktore,
pod hlubokou plombou mi byl minulý týden při lokální anestezii ošetřen zánět zubní dřeně a nervu, zub uzavřen bílou pastou. Kolem zubu na vnitřní straně mám od té doby zažloutlou, ztenčenou, necitlivou dáseň, která se začíná odlupovat. Může se jednat o následek injekce, nebo doprovodný jev zánětu? Lze ji zachránit? Lékař má dlouhou dovolenou, mám "otravovat" pohotovost?

Děkuji za reakci a Váš čas

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná je to díky výplachu, který lékař používal. proto je nutno toto ošetření provádět pod tzv. kofrdamem.

2.7. 2013

Petr

Dobrý den , chtěl bych se zeptat,jaký je rozdíl mezi standartním a nadstardantním čištěním kanálků.
Děkuji Petr

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Nevím, my provádíme jeden typ. Ale asi jedná o kvalitu materiálu a postup, jakým je do kanálku vpravován. TO je totiž jen CZ výmysl standard/nadstandard u kanálků.

1.7. 2013

Tereza

Dobrý den, pane doktore, na horním patře se mi objevila boulička, je tvrdá a při zatlačení jazykem přichází mírná bolest. Byla jsem s tím u svého zubaře, ale i on sám si není jistý co to může být. Jeho první varianta byla, že to může být zánět slinných žláz, ale po prohmatání usoudil, že na to je boule moc tvrdá. I na rentgenovém snímku nebylo nic vidět. Řekl mi ať přijdu za týden na kontrolu, že počká co se z toho vyvine, jenže mezitím se mi boule sice zmenšila, ale zato rozšířila a bolí i při polknutí,nebo zívnutí. K tomu všemu se mi přidala rýma s pořádným kašlem a občasným hnise v koutku očí. Nevíte co by to mohlo být a jak bych se toho mohla zbavit? Předem Děkuji.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Na RTG snímku nemusí být vidět, možná zub odumřel, uvnitř je zánět, který v první fázi není vidět na RTG snímku.

osmička 20.6. 2013

tom

Dobrý den chci se zeptat ,trhalimi osmičku v pravo dole až skosti.Pan doktor mi pak dásně zašíl a říkal že ránu nemám níčím vyplachovat ,po dvou dnech citím takovou smradlavou pachut ,je možné žemi začíná se dělat nějaký zánět?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ano, většinou je to příznak zánětu.

Anestezie nezabrala19.6. 2013

Věra

Před 2dny jsem byla trhat 7dole.Zub se několik roků kýval,ale nebolel.Až v poslední době začal pobolívat.Když mě zubařka píchla injekci,tak nezabrala.Píchla mi ještě jednu dávku a opět nic.Lékařka mi zkoušela zub páčit,ale když viděla,že mě to bolí přestala.Dala mi ještě půl dávky. Asi mě moc nevěřila a začačala zub opět páčit a trhat.Bylo to hrozné!Když mě trhal zuby jiný doktor,tak jsem s tím problémy nikdy neměla.Léky žádné neužívám.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Je zde možnost tzv. intraligamentární anestezie.

stehy14.6. 2013

Lada bena

Dobrý podvečer,
nedávno mi byly vytrženy 2 zuby (5 a 6 pravé dolní),stomatochirurg mi to šil,mám tam asi 2 stehy,jelikož mi dával i dren,byl jsem na dalších dvou prohlídkách a výměnách drenů,ovšem o těch stezích ani zmínka.Po jak dlouhé době se mají vyndat?A kam s tím respektive mohu jít,když měním zubního lékaře a ten na mne má čas až v září? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Vězšinou za 10-14 dní

vytržená osmička14.6. 2013

Petr

Dobrý den pane doktore
Před měsícem mi byla vytržena osmička vlevo nahoře, zhruba 3 týdny zub nebolel nebo jen málo, ale po třech týdnech se objevuje bolest při pití obyčejné minerálky a teplého nápoje. Byl jsem u pana zubaře a bylo mi řečeno, že lůžko je už skoro zahojené, ale že bolest je od dásně sedmičky. Používám asi týden ústní vodu Paradontax, ale bolest neustupuje. Nevíte čím by to mohlo být. děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ano, může být problém od sedmičky, někdy je po extrakci odkrytá a je nutno oštřit lakem a snížit tak citlivost.

12.6. 2013

Marie

vyléčí se necitlivost rtu a brady po trhání osmiček, necitlivost přetrvává asi týden

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Pokud nedošlo ke kompletnímu přerušení nervu, poté je možná plná obnova. Ale někdy to trvá řadu měsíců.

Výtok z dásní11.6. 2013

Eva Martanová

Dobrý den pane doktore,
obracím se na Vás s důvěrou...
Je mi 33 let, několik let let jsem měla problémy PPP (porucha příjmu potravy), proto jsem veškeré problémy s ústní dutinou přičítala tomuto problému.
Předtím jsem měla zuby v pořádku. Poprvé mi plomcovali zub ve 20 letech, pak potahování krčků, čištění kanálků, korunky, extrakce, záněty. Po první extrakci zubu (horní pětka) jsem si nechala udělat implantát, pro který bylo nutné nastavit kost. Implantát se neujal, tak mi udělali můstek. Často se mě v tom místě dělaly bolestivé záněty. Několikrát můstek sundali vyčistili a vrátili. Chvíli bylo po bolestech, zánět se vyléčil a byl zas na chvíli pokoj. Po 7mi letech mi ho jiný zubař musel sundat a zuby které ho držely vytrhat. Je to 4 měsíce a mě denně teče z té dásně ošklivý zelený bordel. Když to máčknutím prstu nevytlačím, nateče mi tvář.
Poradte mi prosím co s tím mám dělat.
Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To vypadá na komplexní problém. Komplexní detailní vyšetření a stanovení léčby.

Nepoměr mezi délkou zubů a dásní5.6. 2013

Lucie Novotná

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat jak se řeší problém, když mám větší poměr dásní než zubů. A jak je tento zákrok finančně náročný. Měla bych vážný zájem to řešit.

Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Musí se udělat detailní analýza a podle toho navrhnout léčbu včetně zhotovení voskového modelu.

Paradentóza a její neurčení30.5. 2013

Robert

Dobrý den pane doktore,
Chodím na pravidelné prevenční prohlídky ke své paní zubařce již 12 let. Před třemi lety, po provedení dentální hygieny-byl jsem na ní poprvé, mi odstranily větší množství zubního kamene. Od této doby mi pozvolna začali klesat dásně a odhalovat se krčky. Bezprostředně poté jsem byl třikrát po sobě u své lékařky s dotazem a prosbou, aby mi opětovně chrup prohlédla a ujistila mě, že se nejedná o počínající paradentózu. Lékařka mě opakovaně ujišťovala, že se nejedná o toto onemocnění. Tak jsem této informaci od lékařky věřil a dále si tohoto pro mě problému snažil nevšímat. Dále jsem každého půl roku chodil na pravidelné lékařské prohlídky. Naposled jsem byl u paní doktorky před dvěma měsíci, kdy mi na mou žádost ošetřila vypadlou plombu. O paradentoze nepadlo ani slovo s rozloučením, tak za půl roku zase přijďte.
Díky náhodě mi bylo umožněno v současné době dva měsíce od poslední kontroly navštívit jiného zubního lékaře, který po provedení rentgenu a preventivní prohlídky konstatoval, že mám v horní čelisti celkem 5 kazů, které je potřeba průběžně ošetřit a k tomu všemu neléčenou paradentózu třetího stupně. Ihned mi vypsal doporučení k paradentologovi u kterého jsem se objednal.
V případě, že bych nevyužil možné nezávislé prohlídky, žil bych doposud s tím, že přesto, že jako laik již tři roky pociťuji v této oblasti potíže paradentózu nemám. Jsem přesvědčen, že paní doktorka ohrozila mé zdraví a aby se to nestalo jiným pacientům je potřeba to řešit.
Velmi by mě zajímal Váš osobní názor na tuto informaci z hlediska nezávislého lékařského odborníka.
Děkuji Vám Robert Kolařík

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Vaše situace je bohužel běžná. Řada lékařů neléčí, ale jen účtuje. Můžete podat stížnost, ale většinou ji VZP pošle pod stůl.

21.5. 2013

Maruška

Dobrý den, před několika dny se mi na vnitřní straně tváře v těsné blízkosti s dásní udělala boulička, která pomaličku mizí. Pod ní se mi udělal jako puchýř který praskl a po prozkoumání jazykem to je jako díra. Nemůžu se pořádně najíst protože nedokážu otevřít ústa, vše musím po malých kouskách. Vím že můj dotaz je špatně definován, ale můžete mi říct co by to mohlo být? Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Asi je postižený kanálek zubu s nervem a bude nutno toto ošetřit. Navštívit lékaře, aby provedl tzv. endodontické ošetření.

Bolestivé čištění chobotů20.5. 2013

Marcela Schejbalová

Dobrý den,

pane doktore, zajímal by mě váš názor. Navštívila jsem dentální hygienistku a ta mi zjistila hluboké parodontální choboty. Pomocí sondy prý až jeden cm. Rozhodla se část zubů ošetřit. Upozornila jsem ji, že jsem na konci čtvrtého měsíce těhotenství a že špatně snáším bolest. Lokální anestezii hygienička odmítla a šest zubů mi takto ošetřila - odstranila zubní kámen a čistila parodont. choboty, přestože to bylo opravdu hodně bolestivé. Mám k ní jít znovu na další ošetření, ale strašně se bojím. Existuje nějaká šetrnější metoda čištění? Děkuji za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Dentalní hygienistka ani nemůže aplikovat anestezii. Ošetření není v kompetenci přímo DH indikovat, ale řídit se instrukcemi od zubního lékaře. Tedy ne svévolně si něco dělat.

Dotaz16.5. 2013

Karolína

Dobrý den,
už nějaký ten rok chodím k paní dokstorce na paradentologii. Nyní mě posílá, abych si nechala vytrhnou všechny 4 zuby moudrosti. Mám velký strach z trhání... Prosím Vás myslíte si, že je to opravdu tak nezbytné a neodkladné?
Děkuji za odpověď.
Zdraví Adéla

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

My to též doporučujeme, ale je to individuální. U postižení parodontu s tím dokonce začínáme.

15.5. 2013

Petr

Dobrý den
Ze dne na den se mi udělal "chobot"mezy předními zuby. Cítím lehčí bolest.Mohu se zeptat co s tím de udělat ?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

navštívit lékaře, abych zjistil příčinu.

Paradontóza6.5. 2013

petra

Matce vypadla horní čtyřka - má paradontózu. Jakým způsobem může být zub alespoň na čas nahrazen, když lze předpokládat, že můstek není dobré řešení při dalších problémech. Matka pracuje s lidmi, a proto potřebuje rychlé řešení. Prosím, pomozte radou...

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možna tzv vlepenym clenem, ale musi s tím mít lékař zkušenost.

otevřený zub2.5. 2013

Monika

Dobré ráno pane doktore, prosím o Váš názor. Bolel mě zub, šestka vpravo dole, mrtvá. Paní doktorka plombu odvrtala, dala vložku a flečr, předtím vyčistila kanálky. Bolest trvala, natekla mi u toho zubu i dáseň, proto zub otevřela, vyčistila kanálky a nechala otevřený, protože z jednoho kanálku tahala krev. Bolest ustoupila, ale zub mám otevřený tři týdny, když se tam něco dostane, čemuž se při nejlepší vůli neubráním, blázním bolestí. Dáseň u zubu nateklá stále. Dokud prý nebudou kanálky čisté, nemůže zub uzavřít. Co vy na to? Děkuji za Váš názor.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Kanálky nejsou dokonale vyčištěné, proto ta bolets. A taky není možno je nechat otevřené. Již jsem tento špatný postup zde několikrát diskutoval.

Dáseň26.4. 2013

Naďa

Dobrý den, pane doktore. Přibližně měsíc mám bolestivou, dříve zarudlou a vystouplou dáseň u krčku 6 dole. Nyní okraj u krčku je bělavý a trochu se odchlipuje. Nekrvácí. Dáseň u 6 je vystouplá (cítím i jazykem bulku) u 5 naopak je trochu vpáčená dovnitř. Asi panikařím, ale nejedná se o počínající novotvar na dásni? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Asi ne, ale s jistotou Vám to rekne lékař po vyšetření n

Paradentoza19.4. 2013

Majka

Dnes mi lékařka oznámila,že mám paradentozu v posledním stadiu.Provedla čištění kamene a dezinfekci.Při výkonu to nekrvácelo-co je prý špatně.Taky ubývá kost.Mám si rozmyslet,jestli chci vytrhat vše najednou-udělá se pak poslední protézka-na drátky.A nebo to chci postupně.Zatím mi zuby tzv.drží....a prej můžu vyzkoušt všechno,ale nic mi nepomůže...děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To nelze určit na základě jednoduchého vyšetření. Je potřeba zhotovit intraorální RTG, OPG, vyšetřit parodontální kapsy a poté terpve rozhodnout o řešení.

15.4. 2013

Monika Tesařová

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli děláte operace.Pa doktorka mi řekla že potřebuji operaci u dvouch spodních zubu odhalují se mi krčky.A prosím kolik by to u vás stálo nebo jestli to hradí pojištovna.Moc děkuji za info.

Monika Tesařová

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Pojištovan to nehradí a plastiky krčků provádíme. Celou situaci bych si nejprve vyšetřil a ptoé sdělil plán léčby včetně financí.

Uražený zub14.4. 2013

Jan Malý

Dobrý den,
Dnes jsem si při airsoftě urazil kus zubu. Zepředu vypadá skoro celý, ale zezadu je celý uražený. Mám to až do nervů... Co s tím mám dělat...?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Nvštívit lékaře, aby stav vyhodnotil a ošetřil. A to c o nedjříve.

12.4. 2013

ivana

dobry den mam ve spodnim patre odhalene zubni krcky muzu mit od toho bolest v krku na prave strane muzete me odepsat na email dekuji za odpoved

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Záleží na stupni odhalení. Někdy možno řešit plombou a někdy plastika krčku.

12.4. 2013

Zdena

Dobrý den, mám na Vás dotaz, paní doktorka mi našla při běžné kontrole vyrustek na dasnich, říkala bradavicka a musí hned ven. Také se mě ptala zda beru léky na tlak.Léky na tlak beru,nic mě neboli,ani nevím,že tam něco mám. Co to může být ? Děkuji.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná jen zbytnění měkké tkáně. Stejně se poté pošle na histologii.

Boulička9.4. 2013

Julie

Dobrý den. Mám dotaz. Objevila se mi v ústech taková průhledná boulička. Je na pravé straně dole úplně vzadu už za dásněma, jakoby na začátku krku. Nebolí, jen vadí. Nevíte co by to mohlo být?? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná projev nějakého zánětu, možná ucpaná slinná žlázka. Zubní lékař jistě stanoví diagnozu.

Bolesti dásní a patra7.4. 2013

Marty

Matku bolí dasně a patro po vythaných několika zubech.
Prosím o radu.
Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Navštívit lékaře, aby rány zkontroloval.

šedá skvrnka7.4. 2013

Katka

Dobrý den, pane doktore. Před pár dny se mi udělala taková malinká šedá skvrnka o velikosti pár mm na místě dolní osmičky. Dole ale osmičky ještě vyrostlé nemám a občas mě to právě na tom místě bolelo. Jenže zub mi tam zatím nevyrostl. Teď mě to nebolí, ale udělala se mi tam právě ta skvrnka. Nepřipadá mi, že by to mohl být nový zub, proto se chci zeptat, o co by se mohlo jednat?
Děkuji Vám za odpověď, Katka

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Opravdu vice příčin. Navštívit lékaře, aby vysetril a udělal RTG snímek.

paradentoza3.4. 2013

Petra

Dobrý den, mám paradentozu a u 6 a 7 mam velký úbytek kosti a vytvořený parodontální chobot. Dentální hygienistka mi vyčistila zuby od zubního kamene kvůli zánětu dásní. Má zubní lékařka nyní odstranuje kazy, ale další léčbu kromě dosypání kosti mi nenabýdla. Čistím si zuby dvakrát denně používám mezizubní kartáčky, masíruji dásně herbadentem a vyplachuji ústní vodou herbadent. Prosím o radu jak léčit paradentozu. Děkuji za odpovědˇ.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

T je komplexni léčba. Ne vždy se kost doplňuje, ale nutno detailně vyčistit, někdy provést kyretaž otevřenou apod.

dotaz25.3. 2013

eva plachá

Dobrý den, při prevenci mě nový zubní lékař uvedl, že mám převislou plombu na stoličce, což údajně nesmí být. Mám to již 20 let a nemám s tím žádné potíže. Prosím o radu, jestli je nutné tuto chybu odstranit případně jestli je to plně hrazeno se zdravotního pojištění-ZPMV. Děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Převisl aplomba dráždí dáseň a způsobuje ústup kosti, v důsledku pak ztrátu zubu.

bolest dásně nebo nervu?24.3. 2013

Martin

Dobrrý den. Pokusím se stručně popsat problém: zubní lékař provedl přípravu pro usazení můstku-obroušený zub a okolní dáseň je citlivá,což je snad normální. avšak ještě týž den kdy byl zákrok proveden, nastoupila bolest-větší či menší, přelévá se pod dolní čelist, do tváře,do ucha...,ibuprofen ji dokáže přitlumit, ale po podráždění (např. při jezení) opět nastoupí. Trvá již pátý den. Nevím co je normální a co není...nemohlo dojít dojít k zánětu nervu? Co mohu dělat a čekat? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Asi máte pravdu a dolšo k podráždění nervu a bude nutno ošetřit kanálky. Možná bych ještě 2-3 dny počkal, ale již nyní bych informoval lékaře.

Kývání zubu22.3. 2013

Jan Slavík

Dobrý den,
před týdnem jsem měl otok na horní dásni, společně s aftem. Nyní otok zmizel, ale začal se mi kývat zub. Dáseň není nijak moc červená, vypadá v pořádku, jen je možná trochu zduřelá. Chci se zeptat, může se jednat o nějaký zánět pod dásní? Dá se dáseň "otevřít " a vyčistit? Pokud se dá takto dáseń vyčistit, vždy se lokálně umrtví? Děkuji vám za teoretickou odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To asi nebyla afta, ale tzv. fistula od váčku pod zubem. Je potřeba ošetřit kanálky. Vše samozřejmě v umrtvení.

Plastika krcku17.3. 2013

Jarek

Kolik stoji plastika krčku.Je učinna?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Individuální věc, cca 4tis Kč.

Řezání dásní14.3. 2013

Klára

Dobrý den,
mám na horních jedničkách a dvojkách již několik let zubní náhrady, které mě trošku dráždily dásně a trpěla jsem záněty. Nyní se mi na horní dásni vytvořil jakýsi val a paní doktorka mi ho chce řezat, myslíte, že je to nutné? Já se domnívám, že je to jen kosmetický problém. Dále se chci zeptat jestli je řešení při paradentoze a úbytku kosti postižené zuby zadlahovat (nasadit na ně zubní náhrady).
Děkuji za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Pokud tam šlo dráždění a korunky nebyly pote vyměněny, je nutno nejprve udělat přesně provizorni korunky a pote řešit po zhoršení připadne zásahy na dásní

Dásně11.3. 2013

Ilona

Dobrý den,mám takový divný dotaz,dle mého lékaře! Objevují se bolestivé záněty dásní a afty a to přibližně pokaždé když mám měsíčky. Někdy prostě jen ty dásně bolí,nebo jsou bolestivé,jakoby odřené a nateklé. V poslední době dásně krvácejí jen tak bez jakéhokoli mechanického podráždění. Zuby čistím pravidelně,na preventivních prohlídkách vždy bez kazu,jen čištění zub. kamene. Už mě to docela otravuje a jsem nešťastná.Poraďte,co mám dělat.Doktora těžko změním,máme jich v kraji málo,jsem ráda,že někoho mám.Předem děkuji za odpověď. Ilona.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Auty jsou virového původu a mohou se objevovat při stresu - a to i října menstruaci.

zánět dásní s bouličkou na krku před uchem?3.3. 2013

Martina

Dobrý den,mému manželovi krvácí dásně,má je napuchlé...zánět dásní ač dodržuje ústní hygienu. Zřejmě bude míti sklon k paradontóze (jeho matka ji má),ale dnes nás vylekalo zcela něco jiného..pod uchem na krku (jakoby u čelist.kloubu)se mu objevilo napuchnutí..tvar větší boule..je to nebolestivé na dotek,potlačení..prostě tam je...je možné,že je to příznak již zmíněného zánětu? Velikostně je boule veliká jako vlašský ořech. Bohužel je neděla a manžel jak ho znám zítra odjede do práce a ke svému stomatologovi nezamíří.Mohl by jste mi poradit,o co se může jednat? Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To je problém vetsinou s jedním zubem, rozsáhlý zánět. Navštívit zubního lékaře, bez odkladu.

kyretáž zubů1.3. 2013

simona

Dobrý den,
na začátku února jsem podstoupila otevřenou kyretáž horních zubů,vše probíhalo dobře,ale po týdnu mě šíleně začali bolet zuby,prvně jedna strana a pak do toho i druhá,jen stoličky. Paní doktorka nevěděla proč a zkoušela citlivost zubů,podle rentgenu mi byl zjištěn zánět mezi jedničkou a trojkou,ale mě bolela pětka a šestka,ze kterých mi nakonec vytahala nervy a zuby nechala stále otevřené,bolest přešla na levou stranu čelisti,kde mi bolela šestka a sedmička,které taky otevřela a do toho ještě pětku,bolest neustupovala,tak mi byla otevřena ještě jednička kde byl zánět,takže mám celkem otevřený 4zuby.nemůžu se ani najíst a bez prášků prostě nevydržím.Doktorka si se mnou už neví rady,proto se ptám jestli je tohle po kyretáži normální? Než jsem na zákrok šla,o zubech jsem ani nevěděla. Ještě připomínám že mi ve všech zubech byli vyčištěny kanálky.
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem Filková

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To je spatny postup. Zby je potreba vyčistit a provizorně uzavřít

kyve sa mi predny zub28.2. 2013

zdena24

Dobry den, mam 24 rokov. Pred 3-4 rokmi mi operovali spodnu cast dasna, mala som vysoku uzdicku v ustach, ktora mi zial stiahla cele dasno dolu z predneho dolneho zubu.
Dnes som spozorovala, ze sa mi zub mierne zacal kyvat. Co mam robit, prosim pomozte mi. Vypadne mi? Bude sa dat nejak nahradit? ak ano ako? dakujem vemi pekne

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Navštívit lékaře, zjistit co je příčinou pohybu a zuby zdlahovat.

Paradentoza - operace 27.2. 2013

VendulaA

Dobrý den, je mi 22 let a na spodním zubu mam odhalený krček. Je to i poměrně bolestivé. Hlédám možnost jak se vyhnout v mém věku nákladnému implantátu. Chtěla jsem se zeptat do jaké fáze paradentozy je možné udělat operaci dásní a kolik toto stojí. A ještě jeden dotaz zdali je možné se na toto nechat uspat alespoň plynem.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Buď se provede plastika krcku či jen krckova výplň.

Problém se 614.2. 2013

Markéta

Dobrý den,
prosím o radu. Již několik let mě trápí ten samý problém se zubem. Při preventivní prohlídce mi byl zjištěn kaz na 6 pod plombou. Po odstranění kazu byl celý zub zaplombován. Pořád jsem ale měla pocit, že to není dobré. Hlavně dáseň okolo mě bolela a někdy se dostavilo i krvácení. Následující rok při prevenci jsem na to lékaře upozornila, ale nic neshledal. Při následné prevenci již shledal a znovu plombu odstranil a zub zakryl. Na chvíli se zdálo, že je po problému, ale po 2 měsících jsem znovu cítila, že to není dobré. Kolegyně mě vystrašila, že měla něco podobného a přišla tímto způsobem o 2 zuby. Za měsíc mě čeká další preventivní prohlídka. Prosím o radu, co může lékař udělat, když samotné zaplombování nepomáhá. Moc děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Pošlete mi prosím RTG snímek, an něm bude vidět, jaký je vztha k nervu a hlavně zda plomba je přesná.

Bolest14.2. 2013

Hana

Dobrý den,už 5 dní mě bolelo jakoby pod jazykem a včera se mi na dolní dásni uplně vzadu udělal měkký bolestivý otok a pod jazykem mě to bolí dál až k místu, kde začínají mandle.Nevím jestli jít k zubaři nebo k obvodnímu lékaři.Případně jestli nevíte co by to mohlo být.Děkuji Vám za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

možná je to problém od "osmičky", možná ucpaná slinná žlázka. Bez vyšetření nedokážu bohužel určit příčinu.

dotaz-korunka13.2. 2013

jarmila kánová

dobrý den.Chtěla jsem se zeptat:před šesti lety mi dělali korunku na dvojce nahoře,kolem korunky mám červenou dáseň,ale nebolí.Zub je citlivý,ale nic hrozného.Můžu se zeptat,jak se o takovou dáseň starat.Děkuji Jája.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Je to oxidace kovu, nepřesná korunka a poté kov začne oxidovat.

kyselost v ústech10.2. 2013

vlasta

dobrý večer,už týden mám kyselost v ústech,tvoří se mi hodně kyselých slin,něco jak byh měla v puse citron,zuby si čistím po každém jídle,ústni vodu používám pravidelně u stomatologa jsem byla,odstranil mi zubní kámen,ale kyselost stále přetrváva,děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možjá pitný režim, možná probémy se slinivkou. Většinou se jedná o komplexní věc. Začal bych vyšetřením krve a dodadržováním pitného režimu.

paradentoza3.2. 2013

Lenka

Dobrý den? je možné od niekoho "dostat" paradentozu alebo zápal dasien? napr. ak omylom použijem zubnu kefku niekoho kto má takéto problémy?? dakujem

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Parodontoza je onemconění dásně a ústup kosti. A nelze ji přenést z. kartáčkem

plastika dásní29.1. 2013

Ing J.Zedníček

Vážený pane doktore, mám již 15 roků vrchní i spodní totální protézy.Při kontrole, když jsem žádal o novou protézu, mi múj pan doktor řekl, že musí udělat plastiku horní dásně,protože jsem tam měl nějaké laloky a nová protéza by nedostatečně držela.Z tohoto důvodu mi lékař operoval pravou stranu horní dásně .Po 14 dnech mi vytáhl 7 stehů a oznámil mi , že bude provádět podalším léčení plastiku uvedené části dásně.Jak se prosím tato operace provádí a jak dlouho trvá léčení (obvykle, rány se mi hojí dobře).Mám jet totiž vkvětnu dolázní.Doufám, že budu moci po pár dnech užít ještě staré protézy asi ponějaké úpravě,snad pomoci fixačního prostřeku se budu moci najíst.Děkuji za vysvětlení

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Jedna se o tzv pre-proteticky výkon, prohloubení vestibulu. Proteza se pote podloží měkkým materiálem, aby na dasne netlacila. Do května by to mělo byt ok

boulicka v hornim patře23.1. 2013

petr

Dobrý den,pane doktore, mam na horním patře svých ust zvláštní bouličku. Objevila se zhruba pred mesícem, byla tam asi dva týdny ale nijak mi nevadila, myslel jsem, že je to aft nebo něco podobného, poté zmizela asi an týdn a ted je tu znova už pár dní. Prosím o radu. Na dotek je pevná, spíše na levé straně a po pokusu zatlačit vznikne bolest,tkterá prochází nosem až k čelu.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná je to slinná žláza, ale to je většinou bolestivé. Nebo problém od přilehlého zubu. Bude vidět na RTG snímku problematický zub, nebo zduření na dásni.

Bolavá tvář21.1. 2013

Kristýna

Dobrý den,
asi před dvěma dny se mi dole vzadu u posledního zubu udělala, neřekla bych boulička, ale jakoby nateklá a velice bolavá část.
Myslela jsem, že mě bolí zub nebo se klube moudrák, ale poté jsem zjistila, že je to tvář.
Jakoby sval v tváři je nateklý a bolestivý.
Prosím o radu, co by to mohlo jen tak odhadem být.
Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Zub může být odumřelý, tedy sedmička a nebo to může být problém od "8".

Reendo12.1. 2013

Jana

Dobrý den, pane doktore
zhruba před rokem mi má zubařka zaplnila již mrtvý zub (trojka nahoře),pár měsíců to bylo relativně dobré ale zub začal znovu bolet a nad ním v dásni se mi objevila bílá boulička plná tekutiny, byla jsem jiným zubařem poslána na kliniku záchovné stomatologie kde mi zjistili špatné zaplnění zubu,dali atb. na píštěl a udělali "reendo" všude se uvádí, že to má být po injekci bezbolestné ale mě to vyškrabávání velmi bolelo hlavně při stanovování hloubky kanálku (mám ho prý moc hluboký 28mm)nyní mám v kanálku des.vložku přesto bílá boulička zůstává je menší ale je tam stále i přes dobrané atb a týden po výkonu. Bojím se zda se to zahojí samo. Předně bych se ale ráda zeptala mám na tomto zubu prasklinu v dásni chirurg mi řekl že je zrovna nešikovně v místě oproti měkké tkáni tudíž bude muset dáseň rozříznout a podívat se kde je jak hluboká apod. Má odpověď je jakou vidíte šanci na záchranu zubu v této situaci je to vůbec reálné varovali mě že to bude znamenat kosmetickou vadu té dásně a zda to vůbec vydržím když mě bolelo i reendo. A případně to řezání dásně je tam dlouhé hojení? Omlouvám se za délku dotazu :-)

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Svěřil bych se do ruky, zručnému endodontistovi, ten pod mikroskopem posoudí šanci na úspěch. Bez rtg snímku a vyšetření není možno na dálku bohužel nic odhadnout.

zánět dásní7.1. 2013

Helena

Dobrý den pane doktore.Mám již měsíc zánět nad horní šestkou mezi kořeny,řikala má zubařka po velkém RTG.Zub,díky její péči,je již mrtvý a prý již všechny kanálky dobře vyčištěné.Je to taková boule spíše k lícní kosti a bolí jen,když ji zmáčknu prstem.Už jsem měla dvoje antibiotika,jedny ale byly,že jsem měla zánět průdušek od své obvodačky a druhé mi napsala zubařka,že jsou prý přímo na tu kost.Bohužel antibiotika nezabrala,boule je tam stále a ona mi ted chce ten zánět řezat!Tak jsem se chtěla zeptat,zda-li je to nutné.Jen tak pro kontrolu,nikdy jsem se zubama,dásněma problémy neměla,chodím pravidelně na kontroly.12let jsem neměla žádný kaz,až nyní v té 6,kterou mi loni v lednu vrtala.Předem děkuji za odpověd

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Zánět musí mít vždy nějakou příčinu, tedy bu´d ne zcel azaplněné všechny kanálky, či praklsina apod. Pokud máte RTG snímek, pošlete mi ho a mrknu na něj.

gummy smile4.1. 2013

Michaela

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jakým způsobem lze odstranit tzv. gummy smile? Mám nesymetrické horní patro, na jedné straně se při širokém úsměvu dáseň odhalí jen zlehka a na druhé straně nadměrně moc. Na kolik by takový zákrok vyšel? Hradí takovýto zákrok alespoň z části pojišťovna? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

TZv. chirurgické prodloužení klnických korunek. My nemáme smlouvu s ZP. Ale i tak by nebylo hrazeno, nebo´t se jedná o estetický zákrok.

plastika spodní čelisti30.12. 2012

jarmila kuřinová

Dobrý den,mám velmi nízké dásně, na spodní čelisti,proteza, mě velmi malo drží i po přilepení. Mám doporučení abychom si dala udělat plastiku,pan doktor, mě už objednal na operaci, ale říkal, že dokáže to zvednout jen uprostřed asi o 1.5cm.Nevím zda mě to pomůže a protéza bude držet. Jemi 65let.Pan doktor mě jinak nic neřekl,prosím Vás je to pro mně, ještě vhodné a jak je ta operace bolestivá, mám stoho trochu strach.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

pokud je tzv. mělké vestibulum, plastika pompže. Ale držení protézy celkové v dolní čelisti je vždy problematické.

Dáseň28.12. 2012

Denisa

Dobrý den pane doktore, prosím poraďte, na horní trojce se mi jakoby stahuje dáseň nahoru a je velmi citlivá, žádné krvácení se neděje, tedy mám dojem, že se jedná o podráždění kartáčkem či jídlem. Můj dotaz zní, jak mám dásni pomoci, aby se "uzdravila" a vrátila dolů na své místo? Je mi 23 let. Děkuji za pomoc. S pozdravem, Denisa Š.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Už se asi nevrátí, pokud dáseň je v okolí klidná, je možno zhotovit plastiku krčku.

boule na dásni17.12. 2012

Zdenka

Vážený pane doktore,děkuji za odpověď na můj dotaz boule na dásni tři týdny po vytržení zubu,moje zubařka mě nazvala problematickým pacientem,tak jsem vyhledala soukromého zubaře,který tam po ní našel ještě kus zubu,měl jste pravdu,moc vám děkuji za radu,problematická zubařka vyměněna :),ráda si zaplatím život bez bolesti,už jsem i zvažovala cestu z frýdku za vámi,přeji krásné vánoce a ještě jednou vám děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

I Vám přeji pěkné Vánoce....

Rozpadajici se zub11.12. 2012

Jan

Dobry den,
chtel bych se zeptat zda byste mi mohl poradit. Dnes se mi ulomil maly kousek zubu, nicmene mam pocit jako by byl zub praskly cely. Zub byl jiz plombovan(pokud se nepletu tak tam byl vetsi kaz) ale je to jiz delsi dobu. Sousedni zub ma v sousedici casti tmavou barvu. Je nutne s timto jit co nejdrive k lekari? nebo staci treba za 2-3 tydny. Nedostanu se ted k zubari domu a zvazuji zda s tim jit na nejakou ambulanci / pohotovost.
dekuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ano, navštívit lékaře, aby nedošlo ke kompletnímu prasknutí, pokud se tak již nestalo, a tedy nemožnosti již zub použít.

ústní sprcha3.12. 2012

Miloš Heřmánek

Má používání ústní sprchy pozitivní účinek na odstranění krvácení dásní?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

částečně. Je potřeba odstranit příčinu a to sprcha neodstraní.

trnutí zubů27.11. 2012

Hana Kratochvílová

Dobrý den, již po několikrát se mi stalo, že po příchodu domů z procházky mi začaly trnout zuby, po asi jedné hodině trnutí přestalo, ale dnes je to už skoro celé odpoledne. Je mi už 66 let, mám i dva můstky, částečně parodontózu. Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná je to prochlazení protetické práce, možná jiný problém. Ale jistě lékař Vám pomůže na základě vyšetření a RTG snímků.

boule na dásni25.11. 2012

Zdenka

Dobrý den,pane doktore,po neúspěšném léčení kanálků mi byla sedmička dole vytržena,jsou to tři týdny a bouli na dásni mám pořád,co s tím?Moc Vám děkuji za radu

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Navštívit lékaře, aby ránu zkontroloval, případně vyčistil.

Plastika dásní12.11. 2012

Tereza

Dobrý den, jsem objednaná na plastiku dásní a uvolnění uzdičky, která mi údajně stahuje dásně dolů. Chtěla jsem se zeptat, co tento zákrok obnáší a na délku rekonvalescence. Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Přeťeti rasy, rekonvalescence cca2dny

Parodontitida8.11. 2012

Honza

Dobrý den, mám velký problém se zuby. Mám parodontitidu ve velmi pokročilém stavu. Bude u mě potřeba provést dosypání kosti, neboť pod předními zuby mám prý z původní 1,5 cm kosti pouze 0,5 cm, to je značný úbytek. Je možné toto dosypání kosti provést kolem stávajících zubů nebo budu potřebovat implantáty? Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Opravdu náročný dotaz, na který není možno bez rtg snímku, dalšího vývojre Vašeho chrupu, kvality dentální hygiena atd. rozhodně odpovědět.

7.11. 2012

alena

dobrý den chtela bych se zeptat mam zubni protezu,přilepuji si je fixacnim kremem ale spodni zuby se mi odlepuji po chvili mohli by jste mi poradit co mam delat moc dekuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Buď hje problém v tom, že protéza nemá dostatečně hluboké lože (je potřeba provést chirurgický výkon), či protéza není přesná.

Dásně1.11. 2012

lenka

Dobrý den. Asi před měsícem jsem zpozorovala, úbytek dásní kolem prvních čtyř zubů na dolní čelisti. Nyní tam mám zatím relativně malé mezírky, krom prvních dvou, mezi nimi je ten úbytek větší. Předtím jsem ale nepozorovala žádný zánět, ani krvácení. Nemohl byste mi poradit, čím by to mohlo být? Také by mne zajímalo, jestli existuje nějaká možnost obnovení dásní do původního stavu.
Předem Vám děkuji za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Asi tam dochází k nějakému dráždění jako například nepřesná plomba, korunka či zubní kamen

Bílá plomba25.10. 2012

Karel

Dobrý den, mám dotaz - moje zubařka mi vytvořila bílou výplň šestky stoličky již jen na zbytek zubu, která cca za 2 měsíce vypadla. Paní doktorka se zeptala, zda tu plombu mám a k mému úžasu řekla, ať ji donesu, že mi jí přilepí. Skutečně tak učinila a drží to, nebolí. Je to ale standartní postup? Nikde jsem se o tom na netu nedočetl.

Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To je nesmysl. Hrozný postup. Změňte prosím lékaře.

Otevřený zub19.10. 2012

nika

Dobrý den, ve středu ráno jsem u byla u zubní lékařky.. Poskytla mi pouze první pomoc (má lékařka měla dovolenou. Takže ted mám otevřený zub a oteklou dáseň.. Řekla že to mám ledovat, neohýbat se, spát na vyvýšeném a saozřejmě dávat pozor na to aby se mi tam nic nedostalo.. Občas to zabolí a je to citlive ba zkus.. Chtěla bych vědět zda se to nemůže zhoršit. Ke své zubařce jdu až ve středu..

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Není to moc dobré, zub ponechávat otevřený, již jsem to zde několikrát diskutoval.

19.10. 2012

Nika

Dobrý den, ve středu jsem byla u zubaře bolela mě trojka na hoře, byla podána pouze první pomoc ( nejsem u tohoto zubaře registrovaná). Takže ted mam zub otevřený a nateklou dáseň obcas to boli.. ke sve zubní lékařce jdu až ve středu.. Nemuze se vytvorit jeste vetsi zanet nez tam mam? Děkuji za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Otevřený zub je špatně. vyhledejte proísm jiného lékaře, který Vám provede kvalitní endodontické ošetření. JInak o zub finálně přijdete.

zubní kámen3.10. 2012

Filip

Dobrý den,byl sem minulý týden u své praktické zubařky a ta mi zjistila už po druhé zubní kámen z kterýho se mi dělají záněty a je to na té straně kde mi trhala nerv a dávala plombu.Ale ted mi sdělila že si mám zavolat za měsíc a objednat se přímo na odstranění zubního kamene,že to napíše na pojištovnu.Tak se chci zeptat jestli je tento postup normální?díky za odpověd

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ona by Vás měla naučit, jak si zuby čistit správně, aby ZK buď vůbec nebyl, nebo ho bylo minimum. To zda napíše/nenapíše na pojišťovnu, nevím.

Obnažené krčky2.10. 2012

Gabriela

Dobrý den,
chci se prosím zeptat. V květnu mi děla můj praktik preventivní vyšetření a zjistil že mám zvýšené CRP 13, jelikož jsem neměla jiné problémy šla jsem pro sichr ještě k zubařce a ta na mých zubech nic závadného nenašla, co by mi mohlo zvednout CRP. Dělala mi i velký RTG snímek a vše se jevilo ok. Teď jsem byla opět na odběru a měla jsem CRP 8 a na sonu krku se mi objevily zvětšené uzliny. Paní dotorka z ORL mi opět doporučila kontrolu na stomaklinice. Já sama pochopitelně chodím 1/2 roku na kontroly, ale teď jsem si našla asi u 3 zubů obnažený krček (když si jedu jazykem po dásni, tak je jakoby "shrnutá" a když si opatrně zajedu nehtem k té dásni, tak to nepříjemně zabolí). Mohly by mi tedy obnažené krčky takto podráždit uzliny na krku a zvednout CRP? Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ne, to rozhodne ne. Pokud nejsou "váčky" či rozpadlé zuby, nemel by v tomto případe byt problém o zubů.

Zubní kámen2.10. 2012

Jarda

Dorý den.Vypadal mě zubní kámen,nevíte příčinu?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Asi předávkování Calgonitem!!! -:)) zubni kamen se tvoří z nedostatečné ústní hyginey. Pokud ho je tolik, Vase dentální hygienistka by z tohoto stavu nemela radost a pokud ji navstevujete pravidelne, nehovoří to moc o jeji kvalitě.

:(18.9. 2012

lucka

Na dasni se mi objevila bulička je to vzadu někde ve spodu co mam delat ja se bojim jit k zubari co by me stim udelaly

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Asi odumrel zub, ale muže to byt cokoliv. Doporučil bych návštěvu zubního lekare, nebot problém se bude pravděpodobně stupnovat.

paradentoza4.9. 2012

Renata Potyšová

Dobrý den, Mám 32 let a před dvěmi lety se mi anrodilo dítě. V té době jsem měla uvolněnou jednu 8. Nyní se mi uvolnily všehcny 8 a stomatolog mi doporučil po vyšetření odstranit všechny 8,7 a část 6 zubů. Není jiný způsob, kterým by se dalo toto dědičné onemocnění pozastavit? děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Většinou za osmičkou se tvoří kapsa, zánětlivá. A pokud osmička zůstane na místě, bakterie a zánět se přesune k 7 a 6. Takže to není úplně dědičné, ale z ne zcela dokonalé léčby.

boulička na dásni31.8. 2012

Kristýna

Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem Vás požádat o radu.Mám 3,5 měsíčního synka, který měl před 3 týdny moučnivku.Ještě před tím se u udělaly dvě bouličky na dásních ( nahoře vpravo a vlevo dole ). Moučnivku jsme s úspěchem zlikvidovali ( Aloclair,Borglycirin), bohužel bouličky zůstávají,když si tam strká hračky, nebo ručičky, tak se u toho děsně vzteká .Bouličky jsou tvrdší a dle pediatra se nejedná o zoubky.Dostala jsem doporučení k zubaři,ale manželovi se to nelíbí, že to zbytečné. Mohl by jste mi prosím poradit o co by se mohlo jednat a zda navštívit zubní ordinaci.

Moc děkuji
K.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Zubaře bych navštívil, podle vyšetření pozná, zda se jedna o prorezavajici zub či jiny problém.

epulis17.7. 2012

ela

dobry den,chtěla jsem se zeptat,zda se da epulis odstranit laserem,v těhotenstvi se mi udelala boulicka na hornim patre,po porodu se mam dostavit k chirurgickemu odstranení,ale moc se bojim,takže jsem se jetě neodhodlala zajit na navstevu zubare,momentalne kojim a mam obavy,abych po operaci neprisla o mleko,po zakrkoku berou se nejake leky od bolesti,nebo antibiotika,nebude to mit vliv na kojeni?dekuji za odpoved

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

S Laserem nemám zkušenost.

28.6. 2012

lucka

dobrý den,.cchcu se zeptat. na dásni vedle šestky zubu semi udělala prasklina docela velká. co to může být? děkuji 

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Asi důsledek ne zcela dobře zaplněného kanálku nebo nezaplněného u mrtvého zubu. Navštívil bych lékaře, aby to vyšetřil a problém vyřešil

zánět dásní18.6. 2012

Martina Nová

Dobrý den, pane doktore. Můj syn 18 let měl bolestivé dásně. Dostal Entizol, který dobral, byl na dentální hygieně a tam mu společně se správným čištěním zubů doporučili výplachy 3% peroxidem vodíku 2x denně 1 týden. Je to správný postup - nemůže dojít k poškození skloviny? Děkuji za odpověď. Nová.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Enthizol by pacient neměl dostat jen tak. je účinný, u pardontologických onemocnění, ale nemůže se jíst jako bombony. Výoakchy 3% peroxidem taky nejsou zcela špatně, ale proč výplachy?? Musí to mít vždy nějakou kontinuitu, cíl a to na ztákladě diagnozy. A ne útržkovitě něco dávat a něco vyplachovat. To není systematické a koncepčně špatně.

Natekle ďásno7.6. 2012

Libor

Dobry den v utery jsem byl u zubare na vybrouseni 6ky pro korunku na nasazeni mam jit pristi tyden , problem je v tom ze mi roste 8ka ktera mi tlaci na 7 ku a nasledne na 6ku a ted mi pod 6kou silene nateklo dasno kdyz jsem ho zmacknul vytekla takova bila tekutina, chtel bych se zeptat jestli tam jit driv nebo do pristiho tydne vydrzet  silene to boli a rekl bych ze to bude nejspis zanet. Libor

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To bych šel hned. Aby se na to lékař podíval a případně zastavil výrobu defintivní korunky. Předpokládám, že na zubu máte alespoň korunku provizorní...

žádost o radu7.6. 2012

Čedíková Hana

Dobrý den, pane doktore od února letošního roku mám v ústní dutině , takový zduřený povlak, na rtu ze spoda předních zubů a na tvářích jako kdybych se do nich kousala.Jazyk mám povleklý a špičku jazyka mám jako odřenou asi 2x2cm. Na spodní straně jazyka ze spoda mám bílý flek a okolo červené, opět jako když je to odřené. Je to hrozně nepříjemné a nemohu se toho zbavit.Zubní lékař mi dal 2x denně potírat boraglycerinem.Dnes to opět viděl a zaslal mi na oddělení onemocnění sliznic. Jelikož tam objednávají až poslední týden v srpnu a objednají mi na září, zdá se mi to hrozná doba. Budu ráda za každou radu, popřípadě bych za Vámi přijela. Děkuji  moc za odpověď 

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Já bych začal RTG snímky a vyšetřením. Abych vyloučil problém od zubu. Problém sliznic to jistě být může. Může to být sníženou imunitou, ale i bakterální a virovou infekcí. Jistě ve Vašem okolí je jiný lékař, který se specializuje na sliznice. Vyhledal bych ho, neboť do srpna je opravdu dlouhá doba na toto akutní onemocnění.

4.6. 2012

Renáta

Dobrý den, pane doktore,již od Velikonoc se lěčím se zubem. Njeprve mi zubařka čistila kanálky, byla dávána vložka, i úplně do kořene. Vše bylo v pořádku, už nic nebolelo. Jenže včera po definitivním zaplombování na pevno, mě opět rozbolel zub, natekly dásně, celou noc jsem nespala, teplotu jsem měla, ani dva paraleny nezabraly! Šílená bolest..dnes mi zubařka tedy napsala Dalacin, s tím že bolest bývá normální, že to mám hezky zaplombované, že nechce mi to vyškrabovat..Nevím přesně ani co, ale prý pokud mě to bude i v pondělí bolet, pošle mě na chirurgii. já se řezání strašně bojím, dělá se to pod narkozou??jak dlouho to trva, to se i šije??proč mito nemůže udělat ona?? to mi budou řezat kost??Jsem z toho na nervy, jelikož jsem se chtěla řezáním vyhnout!!děkuji za odpověď
 

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možna nejsou všechny kanálky správně zaplněný, možna tam je praskliny kořene. Příčin je mnoho. Pokud máte prosim RTG snimek, pošlete mi ho. Mrknu na něj. Děkuji.

Vector20.5. 2012

Zuzana

DObrý den. Mám podstoupit zákrok Vectorem. Jsem ale těhotná, neublíží to miminku nějak, Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Nemelo by..

odhalené krčky a úbytek dásně nadměrným tlakem15.5. 2012

Helena

Dobrý den,
před nějakou dobou jsem měl opar na dásni. Poté mi ubyla dáseň v mezizubním protoru. Mám to u hodně zubů - téměř u všech. I když byl opar vyléčen, pořád trpím ohalenými krčky a zánětem dásní.
Zubař mi udělal otisk, protože si údajně hodně mačkám zuby ve spánku.
Paradentozu údajně nemám, ale bojím se, že je v počátku.
Chtěla jsem se zpetat, pokud by se opravdu jednalo o úbytek dásně / kosti z toho důvodu, že si zuby nadměrně tisknu, je možné, že mi dáseň opět při poutívání "ochrany na noc" doroste?
Jsou nějaké podpůrné prostředky, které bych mohla pro regeneraci dásní použít, aby mi dáseň dorostala, a je to vůbec možné?
Předem děkuji
Helena

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To zda máte parodontitidu lze určit z vyšetření a RTG snímku. Já bych rozhoděn jen tak nedělal chránič proti skřípání. Odhalené krčky je potřeba ošetřit. Jak správně říkáte, podpůrné prostředky jsou, ale pouze podpůrné. Základ je lékařksá pomoc a dentální hygiena

Paradentoza27.3. 2012

Míša

Dobrý den chtěla jsem se zeptat mám asi už pokročilou paradentózu, protože ty zubní lékaře co jsem vystřídala tak stím nic nedělali jeden mi tvrdil, že je to jen zánět dásní že se to spraví samo, ten další u kterého jsem byla řekl že stím už nic neudělá a teď co jsem byla u paní dotorky tak mi řekla že to není paradentoza ale jen záňět dásní no a takhle už to trvá 5 let, ale ustoupily mi krčky a mám zarudlé dásně a už se mi i kývou zuby. Teprve před 1 měsícem jsem se dozvěděla, že je to paradentoza tak jsem hledala různé kliniky kde by mi to mohly spravit. Když jsem se dovolala do prahy na kliniku tak mám termín až na 26.4.2012, ale bojím se že už do té doby bude příliš pozdě přední spodní zuby už mě hrozně bolej nemůžu na ně skoro ani kousat. Tak jsem se chtěla zeptat jestli se to nedá zatím nějak radikálně léčit než půjdu na první pohovor do té prahy aby se to ještě více nezhošilo. Děkuji předem za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

No, máte jedinou možnost, zkusit lékaře, který se Vám bude věnovat dříve.

tvrdý nepříjemný vak25.3. 2012

Dobrý den neví někdo co s obrovským tvrdým vakem co se mi udělal v 5 zubu nahoře v ustech z vnitřní strany

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Je potřeba udělat RTG snímek a poté zjistit od kterého zubu to je a problém vyřešit. Může to být i poté život ohrožující stav.

RTG po uzavřené kyretáži10.3. 2012

Dagmar

Dobrý den pane doktore,chtěla bych se ještě zeptat,zda se po provedené uzavřené kyretáži provádí nový RTG a porovnává se s původním před provedením zákroku (pokud ano-v jakém časovém horizontu od zákroku) nebo zda pro rozhodnutí se pro otevřenou kyretáž je dostačující měření hloubky chobotů kalibr.sondou.
Děkuji Vám,příjemný den,
Dagmara

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ad RTG, na smysl tak po cca 10mesicich. Ad 2) jeho jeden z faktoru, ale ne pouze jen tento.

Uzavřená - Otevřená kyretace9.3. 2012

Dagmar

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o odpovědi na násl.tři otázky:
1. za kolik týdnů/měsíců po provedení uzavřené kyretace se provádí kontrola hloubky chobotů kalibr. sondou?
2. v případě neuspokojivého výsledku uzavřené kyretace je možné ji po určité době opakovat? Pokud ano,po jaké době?
3. pokud ne,jaký časový odstup je doporučován mezi provedením uzavřené a otevřené kyretace?
Moc děkuji,
Dagmara

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

1) 8-10 tydnu
2) ano, ale pokud pacient by čistí kvalitne.
3) stejne jako v bodě 1

Bolest dásně2.3. 2012

Petr

Dobrý den, bolí mě takovou štípavou bolestí dáseň pod stoličkou (hned vedle mám mrtvý zub), ale pouze na zatlačení, zub nic, při jídle nic, skoro bych na to ani nepřišel, co to může být? Zub je plombovaný ještě abych dodal. Děkuji mnohokrát

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Může být problém s mrtvým zubem či okolo může být kaz, který není v ústech vidět. Ale na RTG snímku bude jistě problém patrný.

bolest zubu po skusu28.2. 2012

Dana Flugrová

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jaká je příčina mého trápení.Mám 4 měsíce udělané keramické korunky na horním patře.Teď při skusu,mě jeden zub bolí.Je to ostrá bolest,ale po chvilce přejde do tupé,která se vydržet.Léčím se s paradentozou.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

VAse příčina bolesti muže mít celou radu důvodu, jako například nepřesná korunka, vysoka korunka, postiženi kanalku, ale i Vase onemocnění parodontoitida. Bez RTG a vyšetření nemohu stanovit diagnózu ani tedy následně zpusob léčby.

Odloučení dásně28.2. 2012

Tereza

Dobrý den,
minulý týden mi moje zubní lékařka opravila zub- k lokální anestezii použila aplikační pistoli. Druhý den se mi kolem opravovaného zubu udělaly hematomy, třetí den dáseň zbělala. Navštívila jsem tedy paní doktorku a ta mi sdělila, že se přerušilo vyživení dásně ale, že by se to do týdne mělo zahojit. Dáseň se mi však odloučila a tím mi mezi zuby vznikla díra a odhalil se mi zubní krček. Chtěla bych se zeptat, zda-li dáseň dorůstá a nebo jak mám postupovat. Zatím mě nic nebolí. Děkuji Tereza

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Pokud odumrela dá sen, tak pokud neni jina příčina, nova se sama vytvoří. Dane misto pouze necistit běžným kartackem, ale pouze měkkým.

MUDr.Martin Kittler27.2. 2012

Růžena

Dobrý den, pane doktore. Po RT chrupu mi byla potvrzena paradontitida.Paradontolog navrhuje započít léčbu chirurgickým čištěním, které však Česká průmyslová zdravotní pojišťovna neproplácí. Jedná se o částku do 1000 Kč a já pobírám příspěvky hmotné nouze. Chci léčbu absolvovat, mám otevřený skus a koušu pouze na 6a7, které jsou zasaženy nejvíce ze všech zubů jak nahoře, tak dole na levé straně (kývání zubu, váček pod dásní, zubní kámen pod dásní).Jaké má tato situace řešení, jak po stránce zdravotní, tak platební? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Zkuste se prosim domluvit na zdravotni pojišťovně, zda Vám ve Váši tíživé životní situaci tento výkon proplatí.

trhání osmiček21.2. 2012

Helena

Dobrý den, lečím se s paradentozou a jsem po zákroku, kdy mi doktor laicky řečeno nařezával dásně, doplňoval chybějící tkáň a následně zašil. Také mi trhal osmičky, přičemž jedna horní osmička se mu vytrhnout nepodařila (i když s ní zápasil asi 40 min) a nechal jí teda tak. Po zákroku jsem 12 dní a otok na tváří se mi začal pomalu vytrácet, avšak před 2 dny se mi opět vrátil a cítím, že mám uvnitř pusy bolestivou \"bublinu\". Zajímalo by mě, jestli to je běžný postup, když lékař začne trhat zub a když mu to nejde, tak to nechá prostě tak....

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To nenhí úplně ideální. Neboť při pokusu o trhání se narušil spoj mezi zubem a lůžkem zubu. Ten se sice částečně vytvoří, ale jesltiže jednou zub byl určený k vytržení, mělo by se dokončit.

paradentoza17.2. 2012

lucie mičová

Dobrý den pane doktore. Moje tchýně má parodontozu. Minuly rok ji vytrhli tři zuby (25,26,27). Teď ma pan doktor v plánu vytrhnout 46 a 38.Kvedlaj se uz taky dalši dva. Chci Vás poprosit o radu, jestli je rozumnejší vytrhat postupne všechny zuby a na některá místa udělat implantáty, aby pak případna protéza měla na čem držet. Anebo se implantátum raději vyhnout a řešit to třeba nějak jinak. Co by bylo nejrozumnější vzhledem k věku (60 let) a dlouhému trvání. Chci se ještě zeptat kolik přibližně stojí zavedení implantátu? Moc děkuji. sestřička lucka Hořice

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Nejdrive vyčistit pole a pote teprve připadne implantovat. Zavedení implantátů u nás stojí 21tis Kč.

zánět v dutině ústní a těhotenství15.2. 2012

Jiřina

Dobrý den, velmi děkuji za možnost se na vás obrátit. Před 10 dny jsem byla ošetřena zubním lékařem, který mi doplnil bílou plombu, která mi před cca 3 měsíci vypadla spolu s částí zubu. Dle slov lékařky jsem měla dáseň poraněnou od běžného kousání, zánět dásně viditelný nebyl (lékařka se o něm nezmínila). Jsem ve 20 týdnu těhotenství a již 2 měsíce subjektivně vnímám hnilobný zápach z mezizubních prostor. Před cca 5 dny, tedy 5 dnů od zaplombování mě začalo místo v okolí 6 dole bolet, krev na kartáčku byla, ale jen minimálně, což jsem vyhodnotila podrážděním od tvrdého kartáčku. Po urputných bolestech v posledních 2 dnech (bolest je nárazová, paralyzující, zub mám vlevo dole, a když mě bolest přepadne, levá paže mi jakoby ochrne – oslabí se – mám pocit jako při omdlení), jsem včera navštívila lékařku, která vzhledem k mému těhotenství vyloučila rentgen, udělala zkoušku zubů (chladivý roztok, poklep), aby vyloučila zánět opravovaného zubu či jiného v okolí zánětu (6, 7, 8) – vše negativní. Lze říct, za jak dlouho by měly bolesti ustoupit, pokud jde o zánět dásně, budu-li používat: mezizubní kartáčky, Herbandent gel, Corsodyl. Opravdu není žádná možnost pro těhotné, jak zjistit, z čeho plyne bolest v dutině ústní? Co když jde o zánět nervu, okostice atd. a zvolená léčba tedy není optimální?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Pokud nebyl použitý kofrdam, gumová blána izolující zub, poté nedošlo k dokonalé vazbě mezi plombou a zubem a je zde problém.

Prosím o radu13.2. 2012

Kristýna

Dobrý den, potřebuji poradit aniž bych musela k zubaři. Ted od víkendu ležím s horečkama, mám plnou pusu aftů a oparů a k tomu všemu mám jak u jedniček nahoře tak u jedniček dole strašně bolavý dásně, dole mám u levé jedničky hodně odhalený zubní krček tudíž mě ta dáseň bolí jak z vnější tak z vnitřní strany a nahoře se to týká pouze strany vnitřní. Už z těch aftů mám bolavou pusu jako blázen a díky těm zubům už třetí den nemůžu vůbec jíst. Zkoušela jsem ty dásně potřít lacalutem červeným ale vůbec to nepomohlo. Jsem zoufalá.
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Afty mohou pramenit ze stavu Vašich zubů. Ale opravdu nelze léčit na dálku, aniž by lékař znal diagnozu pacienta a pacienta vyšetřil!!

Resekce dásní12.2. 2012

Bedarová

DObrý den, prosímvás jak dlouho můžou trvat pooperační příznak po kretáži dásní? (myslím tím natelká ústa...) já to ám již 3-téím dnem..je to normální? jak dlouho to ještě může trvat? Děkuji za odpověd

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

5-7 dní, pokud byl rozsah velký.

Dotaz na spodní dásně3.2. 2012

milan

Dobrý den,
lechce mě bolí (ani nebolí ale cítím ) spodní dásně, když jsem se podíval tak pod psodními zuby mezi špičáky mám zbarvené dásně do šeda (šedomodra), také mi příjde jak kdyb tam bylo o něco méně dásně. Mě příjde jak kdyby tam byla plíseň či něco podobného. Nevíte co by to mohlo být či jak to řešit????

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To plyseň nebude, ale spíše nějaký ústup dásně. který může mít různé přičiny.

bolest dásní bez krvácení1.2. 2012

Zuzana Winklerová

Příjemný den.Začaly mě bolet 4 a 5 nahoře na zkus.Okamžitě jsem navštívila svého lékaře.Zuby jsou podle rentgenu zdravé,ale počínající parodontoza.Za dva dny se mi udělal parodontozní absces.Už jsem byla na několika čištěních,což provází dost velká bolest.A mám strach,že se mi to rozšíří i na další zuby(také zdravé).Říkala jsem svému zubaři,že mě bolívá celá dáseň u horních zubů i když nekrvácí.To prý je všechno v pořádku.Říká můj zubař.I když jsem jinak se svým zubařem spokojena,mám o své zuby strach i když je mi skoro padesát.Můžete mi poradit co mám dělat,nebo je-li v mém okolí nějaký odborník?Jsem z Karlovarského kraje.Děkuji nashle

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

V okolí KV nikoho neznám. Ale parodontální absces je potřeba řešit, jinak hrozí vystupňování problémů a ztráta zubu.

Jak na zánět dásní po čištění?31.1. 2012

jJulie

Vážený pane doktore, prosím, co si myslíte o stomatologickém gelu WP Dental Expert? Dle diagnozy mám zánět dásní, podstoupila jsem ultrazvukové i kyretážové odstraňování zubného kamene. Nyní (po cca 6 dnech od posledního zákroku) mi dásně krvácejí více, než před počátkem čištění (tehdy mi nekrvácely při čištění zubů v podstatě vůbec, ale p. doktor prý strčil sondu dost hluboko). Myslíte, že by mi aplikace zmíněného gelu pomohla? nebo něco jiného? A mám dásně teď více šetřit? Nejíst některá jídla? jak dlouho cca bude trvat regenerace? Mám doporučeno chovat se, jako by nic neproběhlo, ale mně se to nezdá, je mi 51 let a asi to hojení nebude probíhat jako ve 20. S poděkováním Luková

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Tento gel neznám. Gel utlumí následky, nikoliv příznaky. parodontitida je komplexní onemconění a není skoro možné v těchto případech radit na dálku. Je potřeba léčbu naplánovat a hlavně být léčen u lékaře, který má s parodontitdou zkušenosti.

paradentoza,porc.můstky28.1. 2012

zdenka halvátová

Dobrý den pane doktore,mám paradentozu,ale za celou dobu mi na ní nebyl nabídnutý žádný lék,zuby mám obroušené a nasazené porcelánové korunky,ale na před.1 na hoře mi začala ustupovat dásen,celá podkova je ze 2 částí a začala se mi mezi předními zuby dělat mezera a mustky se kývou,jsem z toho neštastná nevím co s tím,když jsem se ptala svého zubaře zda se porc.korunky dají spojit přímo v ústech 2x se o to pokusil,ale výsledek žádný,nalept.to nákou kyselinou a spojoval,ale blomba hned vypadla jelikož to nenarušil a neměla na čem držet,pak jsem se ptala zda by nešly korunky opatrně stáhnout a znovu po spojení můstku nasadit a odpověd že by se obrouš.zuby mohli rosypat a víc to neřešil,nevím jsem laik,ale přeci na rengenu by musel zjistit v jakém jsou stavu,né?a kdyby byl v pořádku aspon kořen tak se přeci dá vyplnit a dát čep,moc vás prosím poradte mi co s tým.Předem děkuji za odpověd HALVÁTOVÁ

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Parodontittida je komplexní onemconění. Tam se musí u plánování být na jednu stranu hodně radikální (vytržení zubů apod) a na straěn druhé se moc hned tak nehnat do defintivních protetických prací, nebO´t velmi často pokud není vše po dkontrolou selhávají a je to poté docela drahý špás. Pokud nejste se svým lékařem spokojena, musí mít excelentní zanlosti a dovednosti , aby jste společně dokázali bojovat s parodontitidou, změňte ho .

obnažený krček25.1. 2012

Silvie

Dobrý den,

chci se vás zeptat, ikdyž chápu, že mi nebudete moci odpovědět přesněji. Potřebovala bych obecně vědět jak je to s úhradou plastiky obnaženého krčku, kdy krček byl obnažen na základě léčby fixních rovnátek. Je tady pouze úhrada pacienta nebo lze počítat i s úhradou od ZP. Pokud by byla spoluúčast pacienta, nevíte orientačně jak se pohybují ceny výkonu.

Děkuji. S pozdravem
Silvie Č.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To opravdu nevím. My, naštěstí, nemáme s žádnou ZP smlouvu a tak toto nemusíme řešit.

zánět dásní24.1. 2012

jabbo126

Dobrý den, včera jsem byl po dlouhé době u zubařky - zjistila mi zánět dásní, vyčistila mi zubní kámen na všech zubech a udělala OPG rentgen. Mám jet ještě na nějaký velký rentgen, kde se ukáže zda zánět zasahuje do kosti nebo ne. Mám krvácivost 3.stupně, což prý není dobré. Vím, že se už brzo asi všechno dozvím, ale mám z toho strach. Také mi chce odstranit horní osmičky - prý je to lepší a není to nijak zásadní zákrok. Chci se zeptat zda je to pravda. Také se chci zeptat co by se se mnou dělo, kdyby zánět zasahoval až na kost. Je mi 26 let. Mám z toho velký strach. Předem díky za jakoukoli reakci.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ohledně osmiček, ano. Jedná se asi o komplexní případ, bez RTG a vyšetření nedokážu navrhnout vhodnou léčbu.

para23.1. 2012

Majda

Dobry den,pane doktore,
mam agresivni paradentozu ceka me (po zakroku dent.hyg. a lecbe antibiotiky) regenerace. Chci se zeptat:
1. jaky byva casovy odstup od zakroku regenerace mezi jednotlivymi kvadranty?
2. Lze kost doplnit po cele delce (mezi kazdy zub), jakou ma doplnena kost zivotnost (pri spravne.hyg.)
3. jsem ve spravnych rukou? (doc. Starosta)....
Diky

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

1. většinou je vhodné udělat jeden den jednu a druhý den druhou čelist.
2. pouze omezeně
3. OK

Vytržení zubů13.1. 2012

Lenka

Dobrý den,před 1,5 rokem mi byla zjištěna paradentóza,paní doktorka doporučila vytrhnout všechny 8 kvůli ústupu kosti.Včera doporučila vytrhnout i 7,s tím,že choboty dosahují délky 9 mm,což je něco,co už stejně nedokážu vyčistit a kvůli ústupu té kosti by bylo lepší je vytrhnout,aby \"neubližovaly\" dále 6.Chodím na paro 1x za 3-4 měsíce, hygienu dodržuji(čištění,Parodontax,mezizubní).8 jsem oželela,u 7 už mám obavy,navíc 6 mám \"záplatované\" po kazech.Není ještě nějaká jiná možnost jak zubům pomoci?Pokud znáte nějakého dalšího parodontologa na Plzeňsku,ráda bych slyšela i další názor(i přestože jsem s paní doktorkou spokojená). Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Záleží opravdu na stavu kosti, věku a dalších faktorech. Jako například zda onemocnění je lokalizované či generalizované.

Záněty zubů5.1. 2012

Lenka

CHtěla jsem se zeptat ve 22-ti letech už jsem měla 4x zánět z toho dva zuby musely ven, jeden zašel tak daleko že nešel ani umrtvit.dáseň byla plná hnisu.Používám ústní vodu listerin a zuby si čistím 3x deně, je možné tomuto problému předcházet ještě jinak?Kromě častých návštěv zubního lékaře?Mám ze zubařů hrozný strach, popřípadě může mi napsat lékař nějaký uklidňující prášek před návštěvou zubního lékaře?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Zánět je vždy něčím způsobený, většinou neošetřenám či špatně ošetřeným kazem a následně postižením nervu. Pokud se nedělají při prev. prohlídkách RVG, na vše se přijde až později...

boulička na dásni29.12. 2011

Jiří

Dobrý den,prosím o radu. Už před rokem se mi udělala na dásni nad zubem bílá boulička.Žádné potíže s tím nemám a nebolí to a je pořád stejná.
Co mám dělat? Co to může být?
Děkuji za odpověd.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Navštívit lékaře, aby to vyšetřil, udělal RTG. Může to být více věcí..

zanet dasni22.12. 2011

tomas

Dobry den pane doktore chtel jsem se zeptat mam zanet dasni pry chronicky krvaceji mi mezizubni prostory a strasny zapach s ust nevim co stim mohl byste mi poradit jak to vylecit jake ustni vody a pasty atd tet momentalne pouzivam korsodil 1 procentni jinac RTG snimek pry v poho zapach a krev mi jde ze zadnich zubu a mam 4 osmicky jsem s ostravy mohl byste mi i poradit nakeho specialistu pres zanety pobliz ostravy dekuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

POud je zápach, buď tam jsou rozsáhlé neléčené kazy, nebo tzv. choboty. Ale chboty nemusí být nutně vždy vidět na RTG snímku. Parodontologa v okolí Ostravy bohužel neznám. Olomouc, Doc. Starosta

paradentoza15.12. 2011

Luci Říhová

Dobrý den,na jednom zubu mi slezla dásen téměř na kost,chtěla by jsem se zeptat jak dlouho by trval tento chirur. zákrok a jak se pohybuje cenově jestli se to nějak vztahuje tak jsem 17-ti letá studentka.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Záleží, jaká vbyla příčina, po jejím zjištění je možno navrhnout léčbu a pak teprve nacenění..

gummy smile?26.11. 2011

Markéta

Dobrý den, mám problém. Dásně mi jsou nadměrně vidět a zuby nepřiměřeně zahalují a postupuje to. Dřívě jsem měla zuby více odhalené než nyní, takže teď působí velmi krátce a dáseň stále \"roste\". Na internetu jsem našla výrazy \"gigivální úsměv\" nebo \"gummy smile\". Možná by se mohlo jednat o opožděnou migraci dentogingiválního uzávěru. Chtěla jsem se zeptat jestli je tento problém možné nějak řešit a jak. Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Je potřeba to vyšetřit, udělat detailní snímky. pak jsem schopný navrhnout léčbu.

Kyretáž zubů22.11. 2011

Kateřina H.

Dobrý den, pane doktore,
obracím se na Vás s následujícím dotazem. Přítel měl problémy s krvácením dásní, tak se objednal k paradentologovi. Po jeho vyšetření jsem byla pozvána do ordinace i já (i když jsem byla jen jeho doprovod)a doktor mi provedl také vyšetření, kde mi měřil hloubku vpichů. Mně bylo řečeno, že mám stupeň 1-2, přítel až 4 (ze stupnice 0-4). Pak mi bylo sděleno, že mám zánět dásní. Přesto, že jsem vůbec netušila, že mám zánět dásní a dásně mi krváceli minimálně, dá se říci, že skoro vůbec, musela jsem se objednat na kyretáž zubů i s přítelem, kterého zuby bolely už dlouhou dobu a u něj to chápu.Pravidelně chodím k zubaři, byla jsem i nedávno a vůbec nic mi neřekl. Údajně jsme zánět dostali jeden od druhého, on má ovšem agresivní typ paradontitidy. Teď mám strach, jestli je ta kyretáž opravdu nutná a zda mi to nemůže spíše uškodit, než pomoct. Nehledně na cenu 4000. Prosím Vás o Váš názor.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Nepíšete, zda Vám udělal RTG snímek. Bez něj není možno diagnostikovat parodontitidu. Jak velké či malé postižení máte lze zjistti pouze z vyšetření a RTG snímků a podle toho navrhnout léčbu.

Krvácení dásní 8.11. 2011

Zuzana Adamová

Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych Vás požádat o radu. Několik let mám problém s krvácením dásní. Moje zubní lékařka mi vždy pouze vytkne, že si špatně čistím zuby a nepoužívám mezizubní kartáček (což není pravda, k ústní hygieně přistupuji opravdu zodpovědně). Proto bych se chtěla obrátit na skutečného odborníka. Ráda bych navštívila Vaše centrum, ale bohužel jsem z Příbrami. Mohl byste mi prosím doporučit někoho v našem okolí (střední Čechy, popř. Praha)? Předem děkuji za Váš čas. Zuzana Adamová

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Zkuste prosím Dr. Lacinu, Praha

dotaz27.10. 2011

K.KALASOVÁ

Dobrý den,jak a čím léčit krvácivost event.zánět dásní u těžce zdravotně postiženého v domácí péči,který není schopen samostatné ústní hygieny,výplachů atp.Při pravidelných preventivních prohlídkách zuby bez kazů,doporučená pasta Lacalut proti krvácivosti a zánětu dásní,Herbádent tinktura+měkký zubní a mezizubní kartáček- bohužel bez efektu.Děkuji.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Častější kontroly u dentální hygienistky, někdy i po cca 6 týdnech, sonicky kartáček, fluoridove preparáty, MÍT tohoto pastě apod...

zánět dásní19.10. 2011

evinečka84

dobrý den jsou to dva roky byla jsem u zybařky pro bolest zubu nahoře vlevo stolička,zubařka mi vynadala že mám zanět dásně zub mi zrengenovala , řekla že mám zánět kořene vytrhla mi nerv a dala mi tam myslím arzen ale řekla mi že tam mám zánět ale že ona už mě neošetří že si mám zajed na pohotovost , bohužel od é doby žádného zubaře nemám asi před 14 dny jsem ale dotoho skončila na pohotovosti s osmičkou kterou my vytrhl ale bolí mě cela pusa tedy skoro všechny zuby dole celá čelist to mám taky prý zanícený ale žádné antibiotika mi nikod nenapíše používám paradontax pastu lacalut,ten arzen už dost tlačí už nevím co dál a než mě zase zaregistují to zas budou dva tri měsíce nemužete mi poradit něco ?? co mam kloktat nebo tak něco mocccccc děkuji za odpověd

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Najít kvalitnějšího lekare, pokud je Vám zdravi přednější....

paradontoza13.10. 2011

Jana Krivancova

Dobry den, pane doktore..touto cestou Vás prosím o radu. Byla mi zjistena paradentóza, dva choboty, mensí ústupek kosti. Paní doktorka navrhla nejprve vytrhat osmicky, následne vycistení chobotu a pak zrejme nasadit ATB.Je takovy postup bezny? A dají se vubec takto zuby jeste zachránit,kdyz ustupuje kost? Paní doktorka ríkala, ze max pozastavit.Oni vyuzívají Vector, cetla jsem,ze s ním nemáte dobré zkusenosti...Muzete mi, prosím, ríct, proc?
Velmi dekuji a jsem s pozdravem

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ano, así je. Záleží na přesném stavu postižení, na jeho lokalizaci (přední/zadní zuby). Asi tam bylo nadměrně zubního kamene či převislá plomba/korunka a díky tomu zmizela kost. Můj názor na Vector je osobní, subjektivní, rozhodně ne stomatologické dogma.

Silná bolest dásní ?23.9. 2011

Alička

Dobrý den pane doktore,
mám dotaz, vlivem nežádoucích ůčinků léku na epilepsii, jsem onemocněla s dásněmi, tak to řečila dentální hygienistka jako důvod.
Léky beru přes 29 let. Byla jsem již u paradentologa na čištění dásní, kdy mi dásně rozříznul, vyčistil a zašil, je to zhruba deset let po zákroku. Pár let byl relativně klid a nyní opět několik let chodím k parodontologovi s bolestivostí dásní, nechce už to řešit, jen mě nutí zakoupit preparáty Listerin, Corsodyl které mi bolest a hoření dásně stejně neřeší.
Bolest dásní je silná, hoří mi pusa a ke krčku zubu mám dásně na pár místech zarudle červené. Kupuji si Herbadent, ten na čas pomůže, ale problém neřeší.
Zuby si čistím pravidelně,kazy vůbec nemívám, ale dásně vyřešit nedokáži a paradentolog mi řekl, že jsem mladá a vymýšlím si, prostě mě nenechá ani domluvit.
Děkuji za radu Alička

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

POkud nejste spokojena se svým dosavadním lékařem, změňte ho. A bohužel některé NU anti-epilektik mají vliv na dásně.

Zánět23.9. 2011

Tereza

Dobrý den,u pravé dolní šestky mám bukálně hluboký parodontální chobot.I přes svědomité čištění zub pobolívá,korunka je s amalgám.výplní,po zhotovení IO Rtg nejsou přítomny sekundární kazy i kořeny jsou v pořádku bez nálezu,bohužel je ložisko v bifurkaci.Chtěla jsem se zeptat,jak se v tomto případě postupuje a jaká je zánětu v tomto místě,pomůže Solux?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

POkud je ložisko v bifurkaci, je vždy hygiena horší. Je zde na zvážení tzv. premolarizace. Ale o tom Vás měl informovat Váš lékař.

zanet dasni-laser19.9. 2011

Hana

Je pouziti laseru vhodne, resp.muze vyresit problemy se zanetem dasni ?
Mam zanet dasni, krvaceni; dent. hygienistka provedla zakrok ultrazvukem, odstraneni zubniho kamene; trochu to jeste \"dojela\" zeskrabnutim zbytku zubn. kamene rucne. Je mi 50 let;pred 20 lety jsem mela chirurgicky zakrok proti krvacivosti. Po detech se to zase zhorsilo.
Nebo staci chodit na pravidelne-jak caste ?- ultrazv.odstranovani zubniho kamene ?
Je efekt laseru dlouhodobejsi ?
Dekuji za vas nazor.
P.S. cetla jsem zdejsi nazory ohledne Vectoru, pochopila jsem,ze se jedna o ultrazvuk, nikoliv laser.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Zánět dásní - poměrně kmplikovaná věc. Nejprve stanovit příčinu a poté léčbu a poté možnosti provedení léčby. V nkěterých případech je laser řešení, ale mnohdy je to spíše marketngová, ne-zcela účinná věc. Ano, Vector není laser. POkud se odstraní kvalitně a cíleně UZV, poté většinou funguje. Ale je to individuální věc přístupu k léčbě.

dotaz15.9. 2011

kotoučová

Dobrý den- paradentologem po zjištění hlubokých \"chobotů\" u zubu 1 a 3 byla doporučena otevřená kyretáž s tím, že bude poněkud odstraněna část dásně aby bylo možné lepší čištění..Je to z Vašeho pohledu nutné?? Nechci rozporovat postup snad mám někdy pocit, že letití praktici postupují prostě zaběhnutým způsobem. Jsem z Prahy jinak bych nejspíš vyhledala Vaší praxi. Děkuji.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Bez RTG nemohu usuzovat. Ale kyretáž, pokud je dobře provedená funguje a jsou k ní indikace na základě vyšetření a RTG snímku.

Vector22.8. 2011

Lenka

Dobrý den, má zubní lékařka mi dlouhou dobu neřešila krvácení z dásní a teď se mi kývou přední zuby (ne viditelně ale např. při jídle cítím, že nejsou úplbně stabilní). Nevím, zda navštívit parodontologii a případně podstoupit kyretáž, nebo zubní hygienistku, která uvádí práci s Vectorem. V poradně píšete, že s ním nemáte dobré zkušenosti, tak bych se ráda zeptala jaké problémy mohou po tomto zákroku nastat, někde jsem četla, že může poškodit dásně. Je mi teprve 21 let, proto bych ráda zvolila nejšetrnější metodu. Děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Nezdá se mi tak účinný, jak je proklamováno. Ale je to můj názor.

Doporučení zubního lékaře2.8. 2011

Honza

Dobrý den,
Jelikož jsem měl v dětství velmi špatné zkušenosti na zubařku, která byla jak řezník, tak jsem k ní přestal chodit. Je to už možná i 8 let, co jsem u ní nebyl. Nyní už skončila a já mám problém.
Zjistil jsem že mám asi paradentozu. Příznaky jako krvácení z dásní, občasná bolest, vypadlá plomba z pomalu se rozpadajícího se zubu a decentní viklání zubů. Doporučil by jste mi nějakého odborníka na valašsku (respektive Valašskokloboucku), který mě přijme za svého pacienta a dodá mi odvahu vyléčit moje problémy se zuby? Mám 22 let a nechtěl bych přijít o zuby.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Bohužel v této oblasti nikoho neznám.

dosypání kosti29.7. 2011

Vlasta

Dobrý den, je mi 40 let a ačkoliv nemám žádný kaz, v poslední době trpím záněty dásní a opakovaně se mi dělá paradontální absces. k dentální hygienistce chodím, zuby si čistím, jak nejlépe dokážu. Po RTG vyš. OPG mi lékařka vysvětlila, že je to paradontoza a je řešením problému bude tzv. dosypání kosti. Zajímalo by mě, jak tento výkon probíhá, kolik asi stojí, jestlije bolestivý a jestli není ještě nějaké méně radikální řešení.Děkuji. Jinak se mi zuby nekývají, ale skoro pořád bolí.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To co chce lékařka provádět, by Vám měla vysvětlit. Já to tak dělám u svých pacientů. Možností, které chce dělat je celá řada, vše je možno určit na základě vyšetření a RTG snímků. Bez nich je to marná práce.

Trnutí zubů13.7. 2011

Michaela

Dobrý den, je mi 35 let a začaly mě silně trnout zuby-nejprve všechny pak bolest ustoupila a zůstala u dolní fronty. Bez velké závislosti na jídle. Má zubní lékařka mi dala domů nějakou pastu ať si s ní zuby pár dní potírám a že to přejde a že se mi odhalily krčky.
Dásně mi nekrvácí. Jedná se o začínající paradentozu? Mohu používat dlouhodobě zubní pastu a vodu na citlivé zuby sensodine a elmex?Nebo raději volit Lakalut na stahování dásní?
Děkuji moc za odpověď. Michala

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Může se jednat o parodontitidu. Ale bez vyšetření a RTG snímků není možno udělat závěr. Rozhodně bych nešel cestou Lacalut apod. Ale stanovil příčinu bolestí. Pokud to není schopen Váš současný lékař, najděte si jiného...

vlastní pomoc18.5. 2011

tomas

Dobrý den pane doktore, měl jsem krvácení dásní, úbytek dásní a samozřejmě nateklé dásně a pomohl mi produkt OraMD Original a OraMD Extra strenght. Zvlaštni na tom je, že můj zubař si nevěděl dát rady a čekal kdy mi všechno může vytrhnout nebo to vypadne samo, řeknu to tvrdě, chtěl vydělat co by nebylo máloo. Ptám se, je to normálni? Zde je adresa www.oramd.cz, Slovensku dovozce. Tomáš

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Někdy pomůže placebo, někdy by ustoupily problémy samy. Ale lékař by se měl vždy zachovat čestně a pomoci Vám..

Dáseň28.4. 2011

tereza

Dobrý den pane doktore, prosím o informaci zda dáseň, resp. špička dásně mezi horními zuby 1-2, která byla z důvodu zánětu paní zubařkou odstraněna, doroste, případně za jak dlouho. Mám v tuto chvíli mezi zuby poměrně velkou díru s obnaženými krčky a jsem z toho dost špatná. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Proč jí odstranovala? Její "dorůstání" je značně limitované a nemělo by se na ní šahat.

Operace a necitlivý ret22.4. 2011

Michaela

Dobrý den,
včera ráno jsem byla na opreci dásní - protože jsem měla dáseň hodně malou, vkládali mi tam jakoby novou tkáň. Neznám přesné označení. Udělali mi podélný řez, sešili ho a přišili k němu něco, co odřezali z vnitřku pusy, jak je klenba. Dali mi 3 injekce na umrtvení. Sestřička říkala, že umrtvení by mělo do 8 hodin odeznít. 2 z injekcí odezněly, ale ta třetí jakoby ne. Necítím si pořád část rtu a mám v něm pocit, že mi stále trne (jako když máte mravence v ruce, když si na ní ležíte). Mám strach, že to není vliv injekce. Je možné, že by mi při řezání dásní přeřezali nějaké nervy a ret je kvůli tomu pořád necitlivý?
Děkuji za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ano je to možné. Při takovém to výkonu Vás měli nejen důkladně poučit, ale též vysvětlit jeho rizika a přínos a následně možné komplikace. To, že to neprovedli hovoří o kvalitě/nekvalitě zařízení.

UstupujÍcí dásně?29.3. 2011

Majka

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na jednu věc. Všimla jsem si, že se mi udělaly mezi spodními jedničkami a dvojkami mezírky, které jsem tam dřív neměla, jako by mi v těchto místech trochu ustoupily dásně. Na žádných jiných zubech toto nepozoruju, čím to může být? Bojím se paradentózy..Zánět dásně jsem měla jen jednou a podařilo se ho rychle přeléčit, dásně vypadají zdravé, nekrvácí..Je mi třicet let. Děkuji za odpověď!

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

ano, může to být příznak pardontozy. Ale také ustupu dásní na základě přítomnsoti zubního kamene. Ale přesné stanovisko je možno zaujmout až po vyšetření a RTG snímcách.

paradontoza22.3. 2011

Jana

Dobrý den,
Před 7 lety mi byla bohužel zjištěna paradentoza..Chodím na paradentologii-provedena plastika dásně,odstraněná uzdička nahoře,zuby si čistím 3x denně,vyplachuji,používám dent.nit i mezizubní kartáček,vyplachuji Listerinem střídám s Corsodylem.ted jsem byla na vyšetření i RTG na jedné klinice a paradentoza není v pokročilém stavu.Ale na pár dolních zubech mám lehký úbytek kosti-zuby se trochu kývou,ne viditelně.Je možné v tomto případě udělat dosyp umělé kosti a jaká je asi cena?Zítra jdu na ošetření celé čelisti přístrojem vector-je třeba anestezie?Děkuji Za odpověd.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Záleží na rozsahu. S vectorem nemám dobré zkušenosti. Na "dosypání" kostí se používají i jiné parodontologické preparáty, např. Endogain.

lLéčba opakovaného zánětu dásní14.3. 2011

Milada

Dobrý den pane doktore.Je mě 50 let a před 7 lety jsem se začala léčit na parantologii,prodělala jsem 6 operací, vše bylo v pořádku. Ovšem letos jsem měla zánět dutin, uší a krku, ovšem po těhle zánětech se mě udělal před 14 dny zánět dásní a začala mě bolet i kost. Dostala jsem ANT. a paradontax ústní vodu, používám i paroex. Po léčbě se mě na spodní čelisti, na dásni udělal bílý povlak , koupila jsem si ústní vodu Actenidol, který je antibakteriální a povlak se bohužel rozšiřuje. Zuby si vždy čistím po každém jídle i v práci mezizubním kartáčkem, pastou a kartáčkem, 2 krát denně ústní vodou. Na kontroly chodím pravidelně paradontologie, ortodoncie a stomatolog. Zubní kámen nemám, nekouřím. Děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

POvlak může být způsobený Vaším onemocněním, tedy projevující se bolestí v krku a pod. Nebo taky se může jednat o infekci lokalizovanou v dutině ústní. Pokud jste ve sledování na parodontologickém oddělení, jistě Vám tam pomohou.

kejklá se mi zub4.2. 2011

ajola

Kejklá se mi zub,ale nevim cos tym... De to nějak přišroubovat nebo přilepit?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

To by byla paráda!!! Záleží, proč se hýbe a jaký je stav kosti. někdy se nechá zpevnit..

mate na slovensku partnera?17.1. 2011

alena buckova

Akého lekára by ste mi na liečbu paradentozy,ako ju robite vy ,poradili na Slovensku.Samozrejme nie na poisťovňu?
mohla by som prísť k Vám?Ďakujem

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Dr. Abelovský, Zvolen. Jinak není problém toto řešit i u nás. Děkuji.

ošetření parodontu10.1. 2011

Jolana Misiarzová

Jsem v péči parodontologické ordinace. Dle vyšetření mám stav dásně a kosti u různých zubů v různém stádiu a čeká mně uzavřená i otevřená kyretáž,frenulektomie a regenerace. Můžete mi prosím napsat aspoň přibližnou cenu těchto zákroků ve Vaší ordinaci? Dále pak Váš názor na vliv kojení a doplňků výživy s vápníkem na stav kosti? Bylo mi doporučeno ukončit kojení. Je mi 39 let. Děkuji.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

uazvřená kyretíž je odvislá od počtu zubů (bud zub nebo celý kvadrant), to stejné otevřená. Frenulektomie 1500,-Kč. V průběhu kojení se může snížit hladina vápníku, ale například MI Toothpaste může situaci zlepšit.

Re:Nateklá dáseň po vytrženém zubu3.1. 2011

Pavel Kaleja

Děkuji za ryhlou odpověď. Musím upřesnit, že mi na levé straně dole zbyl jen moudrák a ten se zdá nezlobí. Nepomatuju se, že mě lékař zkoušel přikládat \"tu studenou vatu\", ale měl jsem na tomto zubu hluboký kaz. Čistily se kanálky a teď je podle mě v pořádku. Dneska mi na něj zkoušel klepat, ale bolest nebyla cítit.
Jestliže mě na tu dáseň pomačká, poklepe něčím, tak mě to nebolí, cítím to uvnitř té kosti. A přesně ano, cítím tu \"plnost\" a znám to z dřívějška, když jsem trpěl na \"váčky\" i paradontózy. Je to opravdu nepřijemné a hlavně míám strach, aby z toho nebylo něco víc, když to trvá tak dlouho. Pomatuju si, že před rokem mi dělali snímek rentgenem, který přiložili přímo na místo a byla tam vidět zánět, ještě mi to popisoval. A že prý se to spraví, ale nespravilo dodnes. Začátkem prosince min. roku mi dělali rentgenový snímek přistrojem, co mi kroužil kolem hlavy a na tom to prý vidět není. Je možné, že to tak je a lékař to prostě nevidí?
Pakliže by tam byl takový dlouhotrvající zánět, dá se to léčit i antibiotiky?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Na tzv. OPG snímku, tedy přístroj která jezdí kolem hlavy, to vidět být nemusí. Ale moderní digitální RTG přístroje to zcela jistě ukážou...

Nateklá dáseň po vytrženém zubu3.1. 2011

Pavel Kaleja

Dobrý den,

poprosil bych Vás o radu s léčbou bolavé, nateklé dásně. Před dvěma lety jsem prodělal velmi silnou paradentózu, kdy mě museli trhat mnoho zubů, hlavně stoliček dole. Prodělal mnoho zánětů a to byl důsledek.
Ale po jedné stoličce mě neustále bolí (je nateklá) dáseň. Chodím dost často na ozařování lejzrem v místě bolesti, ale nijak to nepomáhá. Dnes mi zubař \"navrtal\" laserem \"kost\", která je pod dásní a kde byl zub. Necítím se o mnoho líp, ba to spíše nepomohlo. Doktor povídá, že zánět tam není a zbytek kořene tači jiná nečistat taktéž nikoli. Nedá se to už vydržet. Ono to \"nebolí\", jen je to oteklé a je to velmi nepříjemné. Zubař je soukromý, má na můj poměr velmi dobře vybavenou ordinaci. Dělal mi několik rentgenů, ale nic nezjistil. Za týden jdu na kontrolu, ale nedoufám, že ty dvě dirky mi nějak pomůžou.
Tu \"plnost\" cítím uvnitř kosti, není to v dásni. Vzpomínám si ještě, že před rokem jsem měl podobný problém, kdy mě ale zubař jakýmsi přístrojem udělal dirku na straně čelisti v místě bolesti a zánět šel ven.
Já osobně mám dojem, že tam zánět je. Nejsem si ale jistý. Je jistě mnoho toho, co se mi tam může dít.
Jestliže tušítě alespoň malinko něco z mého problému, budu vám moc vděčný za cennou radu.
JInak paradentózy jsem se zbavil, ostatní zuby v pořádku, nic nekrvácí apod.

Děkuji za kladné vyřízení

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Reaguje tento zub na studené? Dělal Vám lékař test, kdy studené přiložil na zub a cítil jste to ? Trvalo to jen chvilku nebo bolesti pocit studeného přetrvával i déle? Může být problém v tom, že zub odumřel a hromadí se zde zánět, proto ta plnost. Ale více by ukázal RTG snímek.

Děkuji23.11. 2010

Veronika

Dobrý den,mockrát Vám děkuji za odpověď. Jsem srozuměna s tím,že léčbu si budu hradit sama. Moc by mi pomohlo, kdybyste mi mohl stručně vysvětlit, zda je správný postup -hygiena/odstranění kazů/paradentologická operace a ještě zda tyto operace patří mezi náročné, kdy pacient musí pobývat několik dní v nemocnici, nebo zda se jedná o zákrok, po kterém ten den odejdu domů. Nemohu si časově dovolit dlouhou absenci z domova:-(.Já prostě vůbec netuším, jak takové zákroky probíhají, budu moc vděčná za stručné info. Budete moc laskav, pokud mi odpovíte.Veronika

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ano. Postup je naprosto správný. hygiena, ostranění kazů, špatných prtoetických prací. no zkrtak, aby nebyly místa, kde se to dá špatně čistit. poté staidum vyčkávání, odpoěvdi organismu. Většinou odpověd je dobrá a poté na místech, kde je potřeba, kyretáže. Kyretáže, výkony které se provádějí v místním umrtvení, tedy pacient může odejít hned domů. Následujcí max 2 dny není 100% soustředění a není schopen plnohodnotné komunikace s lidmi. Ale myslí mu to... :-)

Paradentologická operace23.11. 2010

Veronika

Pěkný dobrý den,

ráda bych se zeptala na Váš názor. Měla jsem masivní zánět dásní, který se vyléčil antibiotiky. Bohužel jsem měla ve spodním rtu piercing (už je vyndaný) a ten ve chvíli, kdy dásně byly zánětem zeslabené svou vnitřní částí dáseň \"nahlodal\". Nyní mám po předními spodními zuby dáseň hodně nízko a u levé jedničky, kde byl zásah piercingem největší pozoruji vychýlení zubu směrem dovnitř do ústní dutiny (zub se znatelně nehýbe) a celkově na mě spodní dásně působí nezdravě, nepevně a trochu níže než dříve, například trojky mají dost odhalené krčky.Nyní mě čeká zubní hygiena, odvrtání kazů a poté bych prý měla navštívit paradentologa za účelem paradentologické operace. Bohužel mi lékařka přesně nevysvětlila, o co se vlastně má jednat. Naznačila, že by se měla odstranit uzdička a dásně potáhnout nahoru, ale zdálo se jí, že je uzdička moc vysoko. Ráda bych se Vás zeptala, jak se taková operace provádí (v narkoze či analgosedaci? je nutná vícedenní hospitalizace?) a také zda existuje jiná varianta, jak dáseň léčit - nějaký způsob bez operace nebo právě bez hospitalizace nebo třeba zda by nestačilo nebolestivé ošetření nějakým přístrojem apod...Chápu, že bez vyšetření je odpověď nesnadná, jde mi spíš o základní přehled, abych se mohla zorientovat, jak se obvykle v podobných případech postupuje, chtěla bych vědět, co mám očekávat. poskytujete u Vás nějaké konzultace a je možno se objednat ještě i před provedením dentální hygieny a odvrtání kazů a najít s vámi nejlepší postup?Samozřejmě bych postup ráda znala s nějakým časovým předstihem, protože je mi jasné, že vše související bude finančně náročné. Mockrát děkuji za odpověď, Veroniak
Předem Vám děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Zánět dásní není vhodné primárně léčit ATB. Nejdříve se měl zubní kámen očistti, vyčistit i kazy a poté případně, n základě bakteriologických terstů provést ATB léčbu. nyní sice máte ATB ale příčina zánětů není odstraněna. Pokud Vám lékař jednozančně nevysvětlil prncip léčby, nesvěřil bych se mu. Ano, vše bude finančně náročné. Můžete si za to sama či předchozí léčba. To nemohu na dálku soudit. Ale pokud chcete mít v pořádku zuby, na "pojišťovnu" to nejde....

Kyretáž11.11. 2010

Petr Vichnar

Dobrý den, mám pokročilou paradentózu a moje zubní lékařka používá a doporučuje mi zákrok tímto přístrojem. Cena za tuto činnost je však 4000,-Kč. Druhá nabízená možnost je klasická kyretáž, kterou hradí pojišťovna zdarma. Myslíte si že je zákrok přístrojem efektivnější než klasická kyretáž? Je možné nechat si provést klasickou kyretáž bez umrtvení?
Děkuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

S parodontozou není možno úspěšně bojovat tzv. "na pojištovnu". Bohužel pojištovna hradí nutné minimum. Právě u tohoto onemocnění je důležitá cílená léčba, pravidelné návštěvy u lékaře a hygienisty. A to je nad rámec pojištovnu. Zda Vámi popsaný výkon je dostačujcí či ne, nemohu posoudit. Popište mi prosím ten přístroj, jedná se o Vector? Děkuji.

Paradentologicka operace8.11. 2010

Jakub

Dobrý den,

jdu na paradentologický zákrok odstranění změklého povrchu kosti pod dásněmi a následné vyplnění zubním materiálem. Mám na výběr ze dvou materiálů - českého Bashla+Por za 24 000 Kč a amerického Vital za 30 000 Kč. Můžete mi poradit zda dle Vašeh názoru je dobré připlatit 6 000 Kč za americký? Děkuji.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Přiznám se, že ani jediný materiál neznám. Já pro parodontologii používám Endogain od firmy Straumann.

zánět 10.9. 2010

Radka Vaňková

Dobrý den pane doktore. Před rokem jsem prodělala zánět zubního nervu, který mi byl vytržen. Při následném rentgenu mě můj zubař upozornil na počínaící kaz uvnitř vedlejšího zubu, který se ale zatím na rentgenu projevoval pouze jako stín. Po roce se skutečně kaz prohlodal až na povrch zubu a tak jsem navštívila opě svého zubaře. Po odvrtání kazu zjistil, že je nutné vytrhnout nerv i z tohoto zubu, což učinil. Co mě ale trápí je, že vlastně už do toho prvního vytrženého nervu až do dnešního dne mám na dásni kolem tohoto zubu dvě bílé skrvnky, které ani po roce nezmizely a ani nyní. Dále často cítím zvláštní tlak který vychází od těchto zubu až do tváře. Je to normální?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Je možné, že bílé skrvnky je tzv. tetováž. Tedy došlo k "impregnaci" dásně+ cizím tělesem. Ale též to taky může být jizva...

problémy s ďasnami14.8. 2010

Marta

Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať, či můžu vačky na koreni zubov spůsobiť odhalenie krčkov zubov.Ak ano,ako najšetrnejšie by sa dali odstrániť tie vačky, ak mám na zuboch urobené keramické korunky?Ďakujem za odpoveď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ano, ale spíše ne. Váčky se musí odstranit tím, že se kanálek, kanálky, dokonale ošetří. V některých případech je ale nutno zakročit i mikrochirurgicky. Ale to by Vám měl vysvtětlit Váš lékař...

výklon zubů2.6. 2010

Stejskal Pavel

Dobrý den asi před 6 lety me začali růst osmicky a postupem času jsem začal mít opravdu těsno v puse. jeden z předních zůbu mě začal vystupovat dopredu a postupně se me vyklonili spodni i horní od od špičáku ke špičaku.Zmenil se me usmev a furt to vypada jakobych me napuchlej spodní ret.zuby se me začali vyklat a furt me jakoby svědí pod dasní.máme v rodině paradentozu a moje mama ma zuby vykloněné též a to celkem hodně.Je možné s tim něco udělat?Bojím se o zuby opravdu hodně a nerad bych skončil ve 30 letech s klapačkama.myslite že to může být paradentoza? jinak osmičku už mám jen jednu ostatní se me zkazili.moje zubařka furt říká že tam žadnej problem. Ale my v našem okrese prostě nemáme dobré zuba nevidi ale ja už dlouho pozoruji ze ty zuby se zmenili , vyklaji se a ještě k tomu se mě odhalili i krčky.Studené a teplé je utrpení.Často se me i stava ze když jím tak me přijde jako bych si ty zuby měl vylomit.Co si o tom myslíte? Je vůbec možné to napravit? a jaká by asi byla cena?

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Na dálku nedokážu říci. Parodontoza je soubor znaků nejen z vyšetření dutiny ústní (zánět dásní, parodontologické kapsy), ale i z RTG snímku (úbytek kosti). Ale musí být oba podklady pro stanovení diagnozy (vyšetření + RTG).

Parodontoza?11.5. 2010

Peter

Dobrý deň Pán Doktor.Pri surfovaní po internete a hľadaní toho správneho "lieku" som narazil na Vašu poradňu.
Chcel by som sa Vás opýtať na problém s ktorým si sám neviem rady a moja "pani zubárka" nieje ochotná zaoberať sa takýmito vecami...
Pod spodnými prednými zubami sa mi "zosunulo" ďasno,ale dosť,pre mňa drastickým sposobom,nakoľko mám 21 rokov. Spočiatku som neprikladal doraz krvácajúcim ďasnám pri čistení zubov.Postupný ústup ďasna ma však vystrašil a tak som sa odhodlal navštíviť moju zubárku.
Pýtal som sa jej na tento,pre mňa,dosť závažný problém. Pani doktorka mi povedala že mám zápal v celých ústach a odporučila mi zubnú pastu "LACALUT" s tým,že mám zúbky čistiť a čistiť.Po používaní tejto pasty som sa zbavil krvácania pri čistení zubov. Po týždni som sa dostavil na RTG a pani doktorka ma vyprevadila z ordinácie vetou "Si mladý,nemáš sa čoho báť"
Ja osobne však tento názor nezdieľam.Krvácanie ďasien ustúpilo,ba úplne prestalo,no predný zub sa mi začal kývať.Chcel by som sa preto opýtať či sa s tým dá niečo robiť ?Prípadne ,či by Vám v takejto veci vedel povedať viac moj RTG snímok?
V tejto súvislosti som sa tiež chcel opýtať na Váš názor na ústnu vodu Dr.Landu o ktorej som veľa čítal a rozmýšľam nad tým,že si ju objednám.
Myslím,že Vy ste človek,ktorý ma može priviesť na tú správnu cestu.
Vopred Ďakujem za odpoveď a zostávam s pozdravom!

"Peter P."

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Lacalut není špatným, ale odstraní následky, nikoliv příčinu. Ústup dásně či její zánět může mít několik důvodu, nejčastěji přítomnost pod-dásňového zubního kamene a špatné techniky čištění. Bez vyšetření a RVG snímků není možno ani naznačit příčinu a tedy i vhodnou léčbu.

Parodontitida28.2. 2010

Dagmar

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Mám parodontozu,chodím pravidelně k hygienistce, odstraňovala mi kámen i subgingiválně.Přesto jsem měla na nedávno vytržené osmičce velký nános kamene. Je vůbec možné ultrazvukem a klasicky mechanicky kámen zcela odstranit? Neodvedla snad hygienistka dobrou práci? Mám požadovat jiné metody? Má vůbec smysl si dásně masírovat, pokud není kámen zcela odstraněn? Dochází v takovém případě k nějakému hojení chobotů? Mnohokrát děkuji za Váš čas.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ano je to možné. Ale někdy je to docela práce... :-) Já ani tak nedoporučuji masáž dásní, ale spíše kvalitní čištění i mezizubních prostor adekvátními prostředky. Choboty je potřeba důkladně vyčistit a i zanalyzovat, proč mohly vzniknout, zda byla příčina zubní kámen či jiná příčina.

Rada15.10. 2009

Olga

Prosím o radu.Trpím parodontozou a občas mám úporné bolesti dásní v celé čelisti.Je to k nevydržení,jaká antibiotika bych měla užívat/jsem přesvědčena,že jedině antibiotika mi dokážou zabrat./Mnohokrát děkuji.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Parodontitida je komplexní onemocnění, bez kvalitního vyšetření a zde zhotovených RTG snímků nemohu ani naznačit možnou léčbu, neboť nevím stupeň postižení.

paradentoza26.9. 2009

Vladimír

Je možné masáží dásní roztokem kuchyňské soli potlačit paradentozu.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Ne.

parodontální choboty13.7. 2009

Jana

Dobrý den,
byla mi diagnostikována pokročilá parodontóza (choboty až 1,3 cm). Po 3 hodinovém čištění zubního kamene mi byla doporučena masáž dásní gumovým kuželem. Na kyretáž mám jít až za 3 měsíce. Má masáž vůbec smysl? Mohou se choboty začít zmenšovat, t.j. přirůstat opět k dásni, pokud není zub dokonale vyčištěn kyretáží? Existují ještě nějaké podpůrné prostředky (kromě masáže a dokonalé hygieny) pro regeneraci chobotů?
Děkuji mnohokrát za Váš čas a ochotu.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

postup není úplně ideální. Já u pokročilé parodontitidy nejprve porvedu analýzu mikrobů, z laboratoře mám následně odezvu o antibioticích, která sjou účinná. provedu uzavřenou kyretáž a až nejdříve poroce otevřenou. Ale to je věc nározů. Jinak čistit, čistit, čistit pasta + výplachy Chlorhexidinem a následně listerinem. Nic jiného nefunguje.

alternativni cisteni zubu20.6. 2009

Alex

Dobry den,


Mohli byste mi prosim poradit, cim by se dalo nahradit klasicke cisteni zubu zubnimi pastami, tak aby bylo mozne predchazet paradontoze? Jsem zastancem alternativni cinske mediciny a mam zkusenost s tim, ze spoustu problemu dokaze vyresit napriklad olivovy olej nebo hrebicek...

Dekuji

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Klasické čištění, mezizubní kartáčky, to je jediné jak předcházet onemocnění. Jinak nevylučuji účinnost alternartivní medicíny, ale o tomto oboru nejsem informován. Samozřejmostí jsou pravidelné prohlídky u lékaře a odstranění zubního kamene.

Ošetření přístrojem Vector II14.5. 2009

hana

Děkuji Vám za odpověď. Reaguji ještě na Vaši odpověď. Můžete tedy Vector dásně poškodit? A je odpravdu bezbolestný? Můžete mi poradit i jiné možnosti léčby? Velice Vám děkuji za Váš čas.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

bezbolestný, to je relativní. Ale při správném použití šetrný. Ale pokud se nesprávně používá, stejně jako ostatní věci na světě, může oprvadu dásně poškodit. Alternativou je klasické odstranění zubního kamene ultrazvukem a následně opískování. Hlavně u pokročilé parodontitidy udělat test na bakteire a i následně chemicky (tedy patřičnými antibiotiky) zakročit.

Ošetření zubů Vectorem14.5. 2009

Hana Svitálková

Dobrý den, žádám Vás o radu ohledně přístroje Vector. Přestože se o zuby starám, po druhém dítěti mi začly rapidně klesat dásně a odhalovat se krčky. Nyní mne bolí již půlka úst. I se mi hůře rozkousává potrava. Rozhodla jsem se dle údajů z internetu o ošetření zubů Vectorem, tvrdí se v článcích, že může zastavit paradontózu, také, že přístroj je bezbolestný. Od lékaře, který ovšem s tímto přístrojem zkušenosti nemá, jsem se dozvěděla, že je zákrok bolestivý, a že pokud nebude toto ošetření provedeno profesionálně, může dásně ještě víc poškodit. Můžete mi poradit, jak mám postupovat s léčbou? Děkuji za odpověď Hanka

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Bohužel máte naprostou pravdu. Já jsem osobně zastánce nových technologií, ale do současné chvíle mne Vector zatím nepřesvědčil o jeho účinku. Používám jiné postupy, možná "zastaralé", ale funkční nejenom dle mých zkušeností, ale i zkušeností ostatních lékařů hlavně z německa a USA. Ale zas na stranu druhou neříkám,l že přístroj je špatný.

Vyndavací zuby8.5. 2009

Markéta

Dobrý den,
chtěla jsem Vás požádat o radu. Moje maminka měla tak velkou paradentózu, že ji museli vytrhnout všechny spodní zuby. Nyní má asi měsíc vyndavací, ale hrozně jí od nich bolí pusa, dásně, nemůže se najíst, otéká jí to. Je k dostání nějaký gel, mastička, tabletky na ztišení nebo ulevení od bolesti. Lékař tvrdí, že si tělo na nové zuby musí zvyknout, ale bolest je veliká. Děkuji.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Protéza se musí urpavit, aby nedřela do dásní. Či pdoložit speciálním materiálem, který zajistí měkký dosed protézy na dáseň. Zvyknout na zuby ano, ale jen částečně a hlavně to nesmí dřít.

Kyselá chut v ústech31.3. 2009

Jana

Dobrý den pane doktore, velmi Vám děkuji za tuto skvělou a ojedinělou poradnu. Už delší dobu se ráno probouzím s nepříjemnou kyselou chutí v ústech (hlavně na vnitřní straně tváře), jakkoliv si večer zuby velmi poctivě čistím, používám i ústní vodu. Nevečeřím pozdě, nejím sladké, pálení žáhy to není. Má to vliv na tvorbu kazu? Dá se tomu nějak zabránit? Mám diagnostikovanou paradontózu v počátečním stadiu. Děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Děkuji za důveru. POkud máte parodontozu, tak kyselost i zápach s tím může souviset. neboť je zde pod-dásňový zubní kámen a jiný metabolismus. Bez vyšetření nemohu bohužel na dálku navrhnout jakoukoliv terapii.

opuchnute.lice10.1. 2009

lucka

mam problemi.jasnami.na.hornej.stranemi jasna opuchli no zubi ma vsak nebolia prosim vas ak moste tak mi porate dakujem

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

problém může být pravděpoodbě od zubu (zánět, odumření nervu atd.) či problém od dásně (zubní kámen, parodontologické kapsy apod). bez vyšetření a RTG snímku není možno diagnostikovat problém.

problemy po obroušeni zubu3.1. 2009

vilem

Mám 4 roky vlekly problém,začalo to zanětu dasní,ktery delší dobu nechtěl ustoupit,lečeny pod dohledem paradentologa a stomatologa,došlo k ustupu dasní,odhalení krčku až do té míry ,kdy oba lékaři usoudili ,že nejlepší vytržení přednich vrchních zubu 1,2 vlevo i vpravo,které byly dasně zanětem poškozeny.Poté byly obroušeny zuby3,4 vpravo i vlevo na mustek,a začátkem postupnych navazujicich problemu.Po odezněni injekci ,umrtvení po obroušení mě začla doslova draždit spára mezi 3,4 vpravo,lekaři ,musím říci ,že jsem vyskoušel nazory třech stomatologu,paradentologa,udělali rtg,i vickrat svysledkem že nikdo nic nevidi,že se to po čase uklidní,dali mustek na ktery jsem za neustaleho draždění oné spáry,přesněji boku 4 zubu jsem nesnesl,snášel jsem to vydržet cely rok,poté mi ho odstranili a dali samé korunky,takže jsem dodnes bez přednich zubu,v období 2 roku jsem začal mit nasledné potíže,bodavé vystřely do břícha a konečniku,po vyšetřenich ,koneniku,střev sondou nebylo nic zjištěno.Absolvoval jsem vyšetřeni urologické,neurologické snegat. vysledky.Skončil jsem na psychyatrií kde naordinovali antidepresiva,Po těch jsem byl jedině jak palici omráčeny,nic neřešily.Vysadil jsem lečbu antidepresivy,lečím se dodnes bylinnymi preparáty,Bolesti bodave v břichu odezněly,vystoupalo to do zatylku za hlavou,kde se to i s problemem nespavostí ,šumem v hlavě drží dodnes.psychyatr tvrdí ,že jde o psychické napětí.Mezitím ohledně bolestivé spáry jsem mezi 3,4 zubem jsem absolvoval odstranění nervu krityckého boku 4 ZUBU ,po zákroku mě zub na skousnutí bolel víc jak tyden.Spára mezi zuby stále bolí. Přišlo k odstranění ostatních nervu,3,4 vlevo a 3 vpravo,takže vedle bolavé spáry jsou zuby mrtvé,spára(bok 4 zubu bolí).Poslední odstranění nervu zbyvajícich zubu jsem žádnou bolestí nepocítil jak u inkriminovaneho zubu.Z bolestí jsem byl poslan na vyšetření na neurologií,po vyšetření neurologem bez přístroju,ohmatem,si neurolog domnívá o poškození 2 větve trojklanného nervu a stím spojené psychické potíže dlouhodobym chronickym drážděním.Dal mi léky na uklidnění nervu,a že bych měl po tydnu zjistit změnu. Je tomu tři tydny a změna žádna.Moje zubařka chce za každou cenu zachovat ten zub s bolavym bokem,kvuli piliřu pro mustek.Já jako lajk se domnívam ,že jestli nejde o prasklinu v boku zubu po broušení,a následnymi psychickymi potížemi s nespavostí .PROSIM o Váš názor k pro
blému,a případně jak mám dale postupovat,jestli ty psychické potíže mohou byt dlouhododě prasklého zubu.Děkuji za odpověd.


Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Dobrý den, Váš problém je docela komplexní. Bez RTG snímků a vyšetření si nemohu udělat bližší představu o stavu vašich zubů a návrhu řešení. V případě zájmu se prosím spojte se sestřičkou (sestra@kittler.cz, tel. 606 656 193), aby s Vámi domluvila případný termín počátečního vyšetření a stanovení plánu. Děkuji.

Léčba paradentózy28.12. 2008

Škulavíková Erika

Dobrý den, pane doktore, je mi 36 let a bohužel mi byla zjištěna paradentóza. Slyšela jsem něco o parodontologickém zákroku, který by můj problém vyřešil. Prosím vás , chtěla bych se zeptat kolik tento zákrok stojí a jestli neexistuje nějaká jiná možnost, myslím tím méně drastičtější metoda jak ji vyléčit.
Předem děkuji za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Jsou různé zákroky pro řešení problému parodontozy. Záleží vždy od stavu tzv. závěsného aparátu. V zásadě se jedná o různě náročné očištění povrchu kořene a následně o instruktáž pacientovi. Před tím je v některých případech nutno odebrat vzoprek pro zjištění mikrobiálního testu pro specifickou přítomnost bakterií. Celou léčbu je možno navrhnout po detailním vyšetřebí v zubní ordinaci a hlavně zhotovení RTG snímků.

Subgingivální kyretáž25.12. 2008

Monika Papillier

Pane doktore, dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor na subgingivální kyretáž. Mám snad lehkou parodontozu, již však částečně obnažené krčky a můj zubní lékař mi navrhuje provedení celkové subgingivální kyretáže laserem v ceně cca 10 000Kč. Chtěla bych se Vás zeptat, zda považujete efekt tohoto ošetření za skutečně efektivní vzhledem k jeho poměrně vysoké ceně. Děkuji Vám předem za odpověď a přeji hodně štěstí a zdraví do nového roku.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Já laser ke kyretážím nepoužívám. Neboť ani z klimnických zkušeností, ani z literatury nejsem přesvědčen o jeho výhodách oproti jiným metodám, tak jak se uvádí. Cena je relativní, záleží, co vše zahrnuje (anestezie, další vyšetření, pravidelné recally nebo-li opakované návštěvy apod).

léčba přístrojem VECTOR4.12. 2008

jindra

Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda existují i jiné metody léčby pokročilé pradontitidy.Dnes jsem navštívila paradentoložku a ta mi nabídla léčbu přístrojem VECTOR za 6000,-, což mi připadá dosti drhé i vzhledem k tomu že se má tato láčba v několikaměsíčních intervalech opakovat (což jsem zjistila na internetu), ale paní doktorka mi nic takového nesdělila.
Moc děkuji za odpověď

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Je účinná léčba. její popis je docela zdlouhavý, tak alespoň ve zkratce. vyšetření DNA, důkaldné kyretáže. Dle výsledku testu Antibiotická terapie a pravidelné recally.

podivný jazyk26.11. 2008

Dáda

Dobrý den. Je to pár dní co se mi po stranách jazyka začaly dělat takové hrbolky, jaké si výrůstky, můj jazyk je teď podivně hrbolatý. Mám na něm taky bílý povlak a na špičce jazyka se objevily takové malinké bílo-žluté nitkovité stopy. Jsem v zahraničí, bojím se že je to něco vážného. Myslíte si, že mám jít k lékaři, nebo že to počká měsíc, než poletím domů. Děkuji Vám moc za odpověď.

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Rději bych s tím zašel k lékaři. Může to být i projev jiného celkového onemocnění.

ústní voda dr,landy26.11. 2008

pavel hudy

Dobrý denpane doktore, táži se Vás,jaké máte zkušenosti s ústní vodou dr.Landy,všude ji označujou,jako jediný účinný lék proti paradentoze,rád bych si přečetl Váš osobní názor,osobně mám problém s krvácením s dásní při čištění zubů,krev se objeví i při kousnutí do jablka nebo banánu,předem děkuji za odpověď.S pozdravem Hudý

Odpovídá: MUDr. Martin Kittler

Možná ten preparát pomůže zmírnit následky, ale zcela jistě neodstraní příčinu. Zuby je nutno vyšetřit zhotovit RTG snímky a poté navrhnout vhodnou léčbu.


Položit nový dotaz

  • Zubní lékař
  • MUDr. Martin Kittler
  • Adresa ordinace
  • Tyršova 508
  • Liberec 5
  • 460 01
  • Kontakt
  • Tel.:  485 106 291
  • Mob.:  606 656 193
  • Email: ordinace@kittler.cz
  • Ordinační hodiny
  • Pondělí
  • 08:00 - 12:00 • 13:00 - 16:00
  • Úterý:
  • 08:00 - 12:00 • 13:00 - 16:00
  • Středa:
  • 08:00 - 12:00 • 13:00 - 16:00
  • Čtvrtek
  • 09:30 - 13:00 • 14:00 - 18:00
  • Pátek
  • 08:00 - 13:00
  • Přijímáme
visa master amex diners